AYM’den Melih Gökçek sonucu: bir daha yargılanmalı

YuvarlakMasa

Global Mod
Global Mod
Anayasa Mahkemesi, CHP Bayan Kolları Genel Lideri Aylin Nazlıaka’nın eski Ankara Büyükşehir Belediye Lideri Melih Gökçek ile ilgili başvurusunu karara bağladı.

Nazlıaka, 2018 yılında Anayasa Mahkemesi’ne verdiği müracaat dilekçesinde, kendisinin ve ailesinin kimlik ayrıntıları ile adresinin eşinin işyeri fotoğraflarının ve su aboneliğine ait ayrıntılarının şahsi bilgi kapsamında olduğunu, Melih Gökçek’in misyonundan kaynaklı nüfuzunu kullanarak şahsi ayrıntılarını içeren evrakları ele geçirip kendisine karşı kullandığını ve ifşa ederek binlerce kişinin görmesini sağladığını vurguladı.


AYM yaptığı inceleme sonunda “Davaya bakan derece mahkemelerin özel hayata hürmet kapsamında şahsi bilgilerin korunması hakkına yönelik anayasal garantileri gözeten ihtimamlı bir yargılama yaptığı ve somut olaya mahsus münasebet sunduğu söylenemez” değerlendirmesi yaptı.

YİNE YARGILAMA OLACAK

Yüksek Mahkeme karar metninde özetle şu tabirler kullanıldı:

şahsi dataların korunmasını isteme hakkının ihlal edildiğine ait argümanın kabul edilebilir olduğuna,

Anayasa’nın 20. hususunda teminat altına alınan özel hayata hürmet hakkı kapsamında şahsi bilgilerin korunmasını isteme hakkının ihlal edildiğine,


sonucun bir meselain şahsi bilgilerin korunmasını isteme hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için bir daha yargılama yapılmak üzere mahkemeye gönderilmesine,

Tazminat talebinin reddine, oybirliğiyle karar verildi.

NE OLMUŞTU?

Aylin Nazlıaka, Melih Gökçek aleyhinde 2014 yılında kendisi ve ailesine karşı Twitter üzerinden karalama kampanyası başlatması üzerine ‘kişilik haklarını ihlal ettiği’ argümanıyla açtığı dava mahallî mahkeme tarafınca reddedilmişti.