AK Parti’nin yasa teklifi şekillendi: Vilayet ve ilçe seçim şuralarında kritik düzenleme

YuvarlakMasa

Global Mod
Global Mod
AK Parti ve MHP’nin 2023’te yapılması planlanan seçimde uygulanması için üzerinde çalıştığı Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliği çalışmaları tamamlanmak üzere. AK Parti’de çalışmayı yürüten grup ortasında yer alan üst seviye bir yönetici, hazırladıkları öneriyi evvel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la değerlendireceklerini ve akabinde MHP ile son biçimini vereceklerini bildirdi. Fakat ‘dar’ yahut ‘daraltılmış bölge’ talep eden AK Partililere nazaran, MHP ile bu konularda uzlaşma sağlanamadığı için yasa teklifiyle ilgili fazla ‘beklentiye girilmesine’ gerek yok.


BARAJ TEKLİFİ YÜZDE 7

AK Parti kanadından edinilen bilgilere nazaran, teklifin en değerli düzenlemesi seçim barajının düşürülmesi olacak. Baraj, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın akabinde birinci sefer lisana getirilen ve MHP Genel Lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamasıyla yinelanan biçimde yüzde 7 olarak Meclis’e teklif edilecek. Aslında her iki partinin kurmayları da, parti heyetleri içinde yürütülen görüşmelerde yüzde 5 oranı üzerinde anlaştıklarını fakat ‘liderlerin ağzından bu oran söylem edildiği için’ barajın yüzde 7 olarak teklif edileceğini belirtiyor.


BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın aktardığına bakılırsa; AK Parti kanadında da, başkanlık sisteminde seçim ittifaklarının yasal mecburilik olmasa da siyasi tablo açısından mecburî hale geldiği ve barajın da fiilen sıfırlandığını vurguluyor. Hem AK Parti birebir vakitte MHP’de, yasa teklifinde değişiklik konusunda Meclis’in karar verebileceği; şayet ikna edici bir tavır ortaya temalırsa oranın değişebileceği söyleniyor.

MİLLETVEKİLİ TRANSFERİ BİTİYOR

CHP’nin 2018 seçimlerinde GÜZEL Parti’nin seçime girmesini garantilemek için 15 milletvekilini ‘ödünç vermesine’ yansılı olan Bahçeli’nin isteği doğrultusunda, ‘milletvekili transferinin önlenmesi’ için formül üretileceği konuşulmuştu. Söylenene bakılırsa AK Parti, siyasi partilerin milletvekili transferi ile Mecliste küme kurarak seçime girme yeterliliği kazanmasını önleyecek bir değişikliği de teklif taslağına koydu.


Mevcut sistemde bir siyasi partinin seçime girme yeterliliği kazanması için 81 ilin yarısından bir fazla vilayette örgüt kurmuş olması yahut TBMM’de kümesinin bulunması şartı aranıyor. Teklif taslağında ise kümesi bulunması seçeneği yer almayacak. bu biçimdece seçime girmek için milletvekili transferine gerek kalmayacak. Ama milletvekillerinin iradelerinin sınırlanamayacağı sebebi öne sürülerek, öbür bir partiye geçerek küme kurmalarının engellenmesi fikrinden vazgeçildi.

SEÇİM ŞURALARI DEĞİŞİYOR

Bir öteki değişikliğin ise vilayet ve ilçe seçim şura liderlerinin seçimi konusunda olacağı söyleniyor. Vilayet seçim liderlerinin belirlenmesi konusunda da değişiklik yapılması planlanıyor. Mevcut yasaya bakılırsa vilayet yahut ilçedeki en kıdemli hakim seçim konseyi lideri oluyor. AK Parti ise kimi vakit kıdemli yargıçların bu bakılırsavi yapmak istemediği nedeni öne sürülerek, en kıdemli hakim yerine birinci sınıfa ayrılmış yargıçlar içinden tercih imkanı sunulmasını istiyor.