AB’den mülteci açıklaması: 3.5 milyar Afganları da kapsıyor

YuvarlakMasa

Global Mod
Global Mod
Tüm dünyanın gündeminde Afganistan asıllı mülteciler var. Bir yandan mültecilerin Türkiye’ye girişi daha sonrası Avrupa Birliği’nin hali merak edilirken, bir yandan da insan hakları ihlalleri tartışma konusu oldu. Lakin AB, son periyotta artan Afganistan asıllı mülteciler niçiniyle Türkiye’ye ek bir ödeme yapmayı planlamıyor.

Geçtiğimiz hafta AB, Taliban örgütünün baskısı ve ekonomik sebeplerle Afganistan’dan kaçan sistemsiz göçmenleri durdurmak için Kabil hükümeti ve civardaki komşu ülkelere maddi dayanak sağlayacağının işaretini vermişti. Bunun üzerine Türkiye’nin de bu dayanak paketine dahil edilip edilmeyeceği tartışma konusu oldu.


Euronews Türkçe’ye konuşan AB kaynakları hali hazırda teklif edilmiş olan 3,5 milyar euroluk fonun Türkiye için mülteciler konusunda tek takviye paketi olduğunu kaydetti. Bu takviyenin Suriyeli yahut Afgan ayrımı yapmadığını belirten AB yetkilisi, bunun tüm mültecileri ve hudut kontrolü dayanaklarını kapsadığını belirterek şu an için AB doruğunda üzerinde uzlaşılmış olan sayıda değişiklik yapılmasının gündemde olmadığını aktardı.

Haziran ayındaki AB doruğunda Türkiye ile 2016’da imzalanan Göçmen Geri Kabul Muahedesi’nin yenilenmesi ve Türkiye’ye topraklarında bulunan göçmenler için 2024 yılına kadar 3,5 milyar Euro yardım yapılması sonucu alınmıştı.


HÜKÜMETLERE DEĞİL STK’LARA TAKVİYE

AB’nin planına nazaran, toplamda 5,77 milyar euroluk paket, Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye’de hükümetlere değil, insani projeler gerçekleştiren sivil toplum örgütlerine verilecek.

Yaklaşık dört milyondan fazla sığınmacı ile dünyada en çok mülteciye konut sahipliği yapan Türkiye’de hükümet, temel hizmetler için bugüne kadar 40 milyar dolardan fazla para harcadığını söylüyor.

KILIÇDAROĞLU: ŞAİBELİ MUTABAKATLARIN TÜCCARI ERDOĞAN

Öte yandan toplumsal medyadan bir görüntü yayımlayan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Afganistan’daki çatışmalardan kaçıp Türkiye’ye ulaşan göçmenler hakkında, hem Türk hükümetini birebir vakitte AB’yi şu eleştirdi:


“3 milyar Avro daha fon aktaralım, 5 yıllık da bir mülteci muahedesi yapalım’ diyor. Erdoğan’ın sesi çıktı mı, çıkamaz da. Zira tüm bu şaibeli mutabakatların tüccarı Erdoğan’ın şahsen kendisidir. Lakin asıl ikinci sav şudur ki, Brüksel’in Afganistan’dan kaçan sığınmacıları Avrupa’dan uzak tutmak için Türkiye’ye yeni bir rüşvet paketi önerme hazırlığıdır. Bu sefer sayılar 500 bin ile 1 milyon içinde Afgan mülteci riskini gösteriyor. Yani açıkça söylemek gerekirse tartının bir kefesine bir daha sizin mahallenizi, sizin hayatınızı, sizin huzurunuzu koyacaklar; öbür kefesine de avroları.”


AVUSTURYA BAŞBAKANI KURZ: TÜRKİYE DAHA GERÇEK YER

Avusturya Başbakanı Kurz, Afgan sığınmacılar için Almanya, Avusturya ya da İsveç’tense Türkiye’nin daha hakikat yer olduğunu savunmuştu. Kurz, ülkesinde şiddet olaylarının arttığını söylemişti. DW Türkçe’nin aktardığı söyleşide Kurz, “Eğer beşerler kaçmak zorundalarsa, her insanın Avusturya, Almanya ya da İsveç’e gelmesindense, Türkiye üzere komşu ülkeleri ya da Afganistan’ın inançlı bölgelerini mutlaka daha yanlışsız yer olarak görüyorum” dedi.