Yaş meyve sebzede rekor ihracat bekleniyor

PembePembe

New member
Ege Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği İdare Heyeti Lideri Hayrettin Uçak, idare heyeti üyeleriyle bir arada Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlediği basın toplantısında 3 yıllık nazaranv mühletini kıymetlendirdi.

2018 yılında nazaranve geldiklerini belirten Uçak, bu süreçte 600’ü aşkın üyeyle ihracatın artması için çalıştıklarını lisana getirdi.

Uçak, birliğin yaş meyve, zerzevat ve meyve zerzevat mamulleri ihracatının 2020’de birinci defa 1 milyar sonunu aştığına işaret ederek, “2021 yılının birinci 5 aylık devrinde de ihracatımızdaki artış devam etti. Yüzde 16’lık artışla ihracatımızı 397 milyon dolara taşıdık. 2021 yılı sonu için 1 milyar 200 milyon dolar maksadı koymuştuk. Bu yılın artış ivmesiyle devam edersek 2021 yılını yeni bir rekorla kapatacağız. 1 milyar 200 milyon dolar amacımızı geçeriz diye düşünüyoruz.” dedi.

Pestisit projesi

Ege Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği İdare Heyeti Lider Yardımcısı Cengiz Balık da dünyada besine erişme ve besin güvenliğinin değer kazandığını, bu kapsamda “Kullandığınız pestisitleri biliyoruz” isimli projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.

Balık, projeyle üretim alanlarından numune alarak pestisitlerin yanlışsız kullanılıp kullanılmadığına baktıklarını belirterek, “Projemize çilekle başladık. 1500 dekar alandan numuneler aldık. Kalıntı bedelleri, en büyük ihraç pazarlarımız Avrupa Birliği, Rusya ve kendi vatandaşlarımızın tüketimi için Türkiye’nin limitlerine uyumlu çıktı. Üreticimizin bu başarısı ihracatta da başarıyı getirdi.” dedi.

Asma yaprağıyla ilgili de çalışma yaptıklarını, onlarda da büyük kalıntı limitlerine rastlamadıklarını tabir eden Balık, projenin kirazla devam ettiğini, sonuçların çabucak hemen kendilerine ulaşmadığını söylemiş oldu.

Öteki idare şurası üyeleri de çalışmalarına ait bilgi verdi.