Son dakika! DEVA Partisi önderi Babacan, Konya’da konuştu

YuvarlakMasa

Global Mod
Global Mod
DEVA Partisi önderi Ali Babacan, partisinin Konya’daki Karatay ve Meram ilçelerinin 1’inci Olağan Kongresinde konuştu.

Ali Babacan’ın konuşmasından öne çıkan ayrıntılar şöyleki:

”Erdoğan o denli bir iştirak oluşturmuş ki buradan çıksa çıksa yalnızca krizler çıkar. Otoriter rejimin olduğu yerde basın özgürlüğü olamaz.

Bir televizyoncu eleştirel içerikli haber sundu diye hükûmetin hışmına uğradı. RTÜK, hakkında inceleme başlattı. Kendi talimatlarıyla yazıp çizen yüzlerce basın organı var. Yetmiyor. İktidarı eleştiren tek bir kanal, tek bir program dahi bırakmak istemiyorlar.

Cumhurbaşkanı’nın kelam verdiği biçimde, tarafsız bir biçimde bakılırsavini yaptığını tez edebilen çıkar mı? ‘Namusum ve onurum üzerine and içerim’ dediği yemine ne oldu? Basının tarafsızlık yemini yok ancak cumhurbaşkanının tarafsızlık yemini var.

Enflasyonun yüzde 36 olduğunu tez eden ‘güven abidesi’ kurumumuzun başındaki kişi, mevsimlik personele döndüğünü itiraf etmiş. ‘Başkanın kim olduğunu boş verin’ demiş. Çarşıda pazarda gördüğümüz enflasyonun yarısını bile açıklamayan bu kurumu da cumhurbaşkanı yönetiyor.

Avrupa’da enflasyon yüzde 3’e, 4’e çıktı diye bir çaba kampanyası başlattılar. Japonya’da yüzde sıfır küsurdan yüzde sıfır küsura arttı diye Japon Merkez Bankası önlem almaya başladı. Hangi dünyada enflasyon o kadar yüksekmiş?

Dışişleri Bakanlığı, iktidar partisi üyelerinin işi bırakıp emekli olduğunda yerleştiği kasabaya döndü adeta. Ehliyet, liyakat, nezaket, diplomasi üzere şayet olmazsa olmaz prensiplerin yerini kayırmacılık, kabadayılık, fevrilik ve hamaset aldı.

Ülkeye hem dışişleri bakanı birebir vakitte Avrupa Birliği bakanlığı yapmanın onurunu yaşadım. 2 yılda 132 yurt dışı programı yaptım. 202 tane dışişleri bakanı ziyarete geldi. Türkiye’nin prestijine itibar kattık. Bu muvaffakiyetleri, bir onur madalyasını omzumda hissediyorum.

Türkiye’yi F-35 projesindeki 4 ana ülkeden birisi yapmıştık. Bu hükûmet; parasını ödediğimiz, tescilini yaptırdığımız uçakları teslim alamadı. Türkiye F-35 projesinden çıkarıldı. Uçaklara 1 milyar 400 milyon dolar para verdiler. Uçaklar yok, para da yok.

Langırt oyununda ‘fırfır yapmak’ vardır ya. Rastgele sallıyorsunuz. Dış siyasette ‘stratejik fırfır dönemine’ geçmiş durumdalar. Bilinçsizce, hesapsızca, rastgele oyun oynuyorlar.

Merkez Bankası’nda kuruş kuruş biriktirdiğimiz 130 milyar dolarımızı art kapıdan cayır cayır kapalı bir biçimde sattıktan daha sonra, tuttular, teröre dayanakla suçladıkları ülkeden borç para dilendiler. Gelen para da 4,5 milyar dolar. bu biçimde dış siyaset falan olmaz.

Türkiye satılık bir ülke değil. Bu ülkenin onuru satılık değil. Merkez Bankası’nın art kapısından cayır cayır parayı yaktılar. Terörle suçladıkları ülkeden para dilendiler. Biz kimseye bağlantıyı normalleştiriyorsunuz diye sormuyoruz fakat her şeyin bir adabı vardır. Bir özür alırsınız lakin yalnızca para gelecek diye yapıldıysa yatacak yerleri yok.

Darbeci Sisi’ gitti, ‘dostum Sisi’ geldi. Söylenen her laf bir hoş yutuldu.

O denli yanlış bir diplomasi yürüttüler ki Türkiye alakaları düzeltmek için Mısır’a yalvarır duruma düştü. Mısır adeta ‘Bunlar elime düştü’ dedi ve kaideler öne sürdü. Tam bir fiyasko.

İsrail’le olağanlaşmanın arayışı var. Olabilir ancak merak ediyorum masaya ne konacak? Onlardan da mı para isteyeceksiniz? Tüm bu U dönüşlerinizin maksadı nedir? Komşularımızla yaptığınız hengamelerin bu milletin sırtına yüklediği maliyetler ne olacak?

Bizim hayalimizdeki Türkiye; içeride insan hak ve özgürlüklerine saygılı, dışarıda prestijli bir Türkiye’dir. İçeride hukukun üstünlüğünü sağlayıp, dışarıda sözümüzün gücünü arttıracağız.

Bürokraside de diplomaside de liyakat prensibinden taviz vermeyeceğiz. Devletin takımlarını, bu milletin hak eden tüm evlatlarına açacağız.”