NASA’nın Europa Clipper Misyonunu SpaceX Üstlendi

ItalioBrot

Global Mod
Global Mod
NASA, senelerca süren spekülasyonlardan daha sonra SpaceX’in Falcon Heavy roketi ile uzay ajansının 2020’lerin emsalsiz en değerli Güneş Sistemi keşif vazifesi olan Europa Clipper’ı başlatacağını duyurdu. Ekim 2024’te fırlatılması planlanan 4.25 milyar dolarlık misyon, önümüzdeki on yılın birçoklarını Jüpiter’in etrafında uzun bir yörüngeye girmedilk evvel Jovian sistemine uçarak geçirecek. Uzay aracı sonrasındasında, bilim insanlarının yüzeyin altında geniş bir okyanus barındırdığına inandıkları ilgi cazip, buzla kaplı Jovian uydusu olan Europa’ya 44 yakın uçuş gerçekleştirecek. Burada bulunması beklenen su, hayatın var olduğu manasına da gelebilir.

NASA, bir haber bülteninde fırlatma hizmetleri için toplam mukavele meblağının yaklaşık 178 milyon dolar olduğunu belirtiyor. Bu, NASA’nın en yüksek öncelikli keşif misyonlarından birinin SpaceX’e emanet edilmesi manasına geliyor. bu biçimdelikle SpaceX için de kıymetli bir adım olarak kıymetlendirilebilir. Mutabakat ayrıyeten, NASA’ya yaklaşık 2 milyar dolar da tasarruf sağlıyor.


Tezli nazaranv için fırlatma aracının seçimi, uzun bir siyasi sürece tabi tutulmuştu. NASA, başlangıçta Kongre’nin ısrarı üzerine uzay aracını Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketiyle fırlatmayı planlıyordu. Bunun için iki sebep bulunmaktaydı. Senatörler, SLS roketi için ek nazaranvler bulmak istiyorlardı. Ayrıyeten kuvvetli SLS roketi, Clipper’ı yaklaşık dört yıl ortasında Jüpiter’e götürme yeteneğine sahipti.

tıpkı vakitte, bilim topluluğundaki birfazlaca kişi, fırlatmanın çeşitli niçinlerle SpaceX’in Falcon Heavy roketi ile yapılması gerektiğini düşünüyordu. Bunun en kıymetli sebebi, SpaceX’in Beyaz Saray’ın Clipper nazaranvi için 2 milyar dolardan fazlaya mal olacağını iddia ettiği SLS roketine bakılırsa hayli daha düşük bir fiyata fırlatma hizmetini sunmasıydı. Bilim insanları ayrıyeten, sık sık ertelenen SLS roketinin fırlatma tarihine (2024) kadar hazır olmayacağından ve onu seçmenin vazifesi geciktireceğinden tasa duyuyorlardı. Tüm bu kriterler sonucunda, en sonunda bilim insanlarının seçimi geçerli oldu ve NASA, Europa Clipper misyonunu SpaceX’in üstlenmesini kabul etti.

Son olarak fırlatmanın NASA Kennedy Uzay Merkezi’nde bir Falcon Heavy roketi ile Ekim 2024’te gerçekleşeceğini de belirtelim.