Microsoft, Bulut Bilgisayarını – Cloud PC – Nihayet Resmi Olarak Tanıttı!

Futurist

New member
Bir yıla yakın bir müddetdir duyulan söylentilerin akabinde Microsoft, Inspire konferansında yeni Windows 365 bulut uygulamasının bir modülü olan Cloud PC‘yi (Bulut Bilgisayarı) resmi olarak duyurdu. Firma, Cloud PC’nin bulut üzerinden, platformlar genelinde uzaktan Windows 10 – ve vakti geldiğinde Windows 11 – sunacak olan, “hem bulutun gücünü tıpkı vakitte bir aygıtın yeteneklerini tam ve özelleştirilmiş bir Windows tecrübesi sağlamak için kullanan” bir “hibrit şahsi bilişim kategorisi” olduğunu söylüyor.

Microsoft, Windows 365 Cloud PC’nin bulut yardımıyla rastgele bir aygıttan istenen uygulamaları, ayarları, araçları ve bilgileri sağlayan bir “anında önyükleme tecrübesi” sunduğunu söylüyor. Bu, kullanıcıların yanlarında fizikî donanım taşımak zorunda kalmadan masaüstü bilgisayarlarına uzaktan erişebilecekleri ve firmanın her yerde yaygınlaştığını söylemiş olduği “hibrit” çalışma biçimine daha da yardımcı olacağı manasına geliyor. Firmanın bahsetmiş olduğu öbür yararlar içinde, işletmelerin fizikî donanım satın almak zorunda kalmadan mevsimsellik yahut “yoğun dönemlere” dayalı olarak kolay kolay ölçeklenebilmeleri, sanal olarak devreye almanın güvenlik avantajları ve daha fazlası yer alıyor.

Hizmet, Azure Sanal Masaüstü (AVD) üzerine konseyi fakat kullanıcı başına aylık fiyatlandırma ile sunuluyor ve firmanın dediğine göre “sanallaştırma tecrübesini sıradanleştiriyor“. İşletmelere, gereksinimlerine bakılırsa ölçeklendirme ve Microsoft 365 uygulama paketi, Dynamics 365, Power Platform ve buluttan daha fazlası üzere öteki Microsoft tekliflerinden yararlanma esnekliği sağlıyor. Kuruluşlar, yapılandırma ihtiyacına nazaran Windows 365 Business yahut Windows 365 Enterprise olmak üzere iki sürüm içinde seçim yapabiliyor. Hizmet, işletmelerin kullanıcıların gereksinimlerini karşılamak için performansı süratli bir biçimde ayarlamasına imkan tanıyor.

Ayrıyeten Windows 365, Microsoft Endpoint Manager üzere idare araçlarıyla da entegre ve tıpkı fizikî aygıtlar üzere direkt panodan yönetilebiliyor. Cloud PC‘ler, fizikî aygıtlarla bir arada listeleniyor ve gerçek vakitli izleme için analitik ve tanılama seçeneklerini içeriyor. Güvenlik açısından, Windows 365 epeyce faktörlü kimlik doğrulamayı (MFA) ve Azure Active Directory (AAD) oturum açmayı destekleyerek, gerektiğinde kullanıcı rollerine dayalı olarak “koşullu erişim ilkeleri” ve müsaade delegasyonuna imkan tanıyor. Ayrıyeten Cloud PC’ler “her yerde” şifreleniyor.

Windows 365 Cloud PC, 2 Ağustos’tan itibaren kuruluşların kullanmasına sunulacak ve Windows 10’u – ve sunulduğu vakit Windows 11’i – bulut aracılığıyla sunacak.