Linux’ta Windows 11 Tecrübesi Yaşatan Dağıtım: LinuxFX

ItalioBrot

Global Mod
Global Mod
Windows 11 işletim sisteminin görünümü ve yeniliklerini beğeniyor lakin Linux’tan vazgeçemiyor musunuz? Öyleyse tam sizin için bir Linux dağıtımı geliştirildi: LinuxFX 11.

Hazırlanan yeni sürüm, büsbütün Linux çekirdeğine dayanıyor ve arayüzü Windows 11’in görünümüne ziyadesiyle benziyor. LinuxFX, üzerine KDE masaüstü ortamı (DE) entegre edilmiş, aslen Ubuntu Core’a ve KDE Plasma’ya dayanan bir Linux dağıtımı.

Bu özel masaüstü ortamı, işletim sisteminin Windows’a benzemesi emeliyle tüm görünüm ve hissiyatında yapılan kıymetli değişiklikleri temsil eden WX Desktop temasını kullanıyor. Sürüm 11, isminden anlaşıldığı üzere Windows 11’e benziyor, evvelki sürümler ise Windows 10’un bir kopyası üzere.

WX Desktop temasına yönelik bu güncelleme, özel bir simge kümesinin yanı sıra ortalanmış bakılırsav çubuğu üzere kimi özel animasyonlar ve Windows 11 kullanıcı arabiriminin sahip olduğu öteki biroldukca öğeye sahip.

Yeni LinuxFX 11 dağıtımı yalnızca görsel yeniliklerle geliyor ve ekseriyetle öbür Ubuntu dağıtımlarda kullanılan yazılım çekirdeğinden pek farklı sayılmaz. Bu noktada Ubuntu 21.04 ile birebir çekirdek ve tıpkı paket yöneticisi kullanıldığını not düşelim.

LinuxFX, hem x86 birebir vakitte ARM mimarilerini destekleyen ISO evraklarına sahip, bu da biroldukça sistemle uyumlu olduğu manasına geliyor. Raspberry Pi için çabucak hemen sürüm 11 gelmiş değil, fakat yakında uyumlu bir sürümün çıkması bekleniyor.