Ebul Vefa ne zaman yaşadı ?

Ilayda

New member
“Keyfi Hâl” Ne Demek? Rahatına Düşkünlük mü, Gücün Şeffaf Olmayışı mı?

Selam dostlar,

Bu başlığı açıyorum çünkü “keyfi hâl” ifadesi kulağımıza çalındığında çoğumuzun aklında aynı sisli soru beliriyor: Keyfi olan nedir? Kimin keyfi? Gündelik hayatta “öyle istedim”e indirgenmiş bir rahatlık gibi görünse de, iş işleyiş, adalet, kurumlar ve ilişkiler düzeyinde “keyfi hâl” çoğu zaman gücün denetlenmediği, gerekçenin açıklanmadığı, sonuçların öngörülemediği bir boşluğa işaret ediyor. Benim iddiam şu: Keyfilik, bireysel bir mizacın ötesinde; hesap verebilirliğin eksik, standartların flu olduğu her zeminde kök salan sistematik bir sorun.

Tanımın Netleştirilmesi: Keyfilik = Gerekçesiz Güç Kullanımı

“Keyfi hâl”, bir kararın ya da davranışın nesnel kriterlere, tutarlı ilkelere, açık gerekçelere dayanmadan verilmesi durumudur. Gündelik dilde “canı öyle istemiş” diye açıkladığımız şey, kurumlarda şeffaf olmayan takdir yetkisi, iş yerinde belirsiz performans ölçütleri, sosyal ilişkilerde duygusal manipülasyon gibi biçimler alır.

Peki keyfilik neden çekicidir? Çünkü kısa vadede “hız” ve “kolaylık” sunar. Gerekçe yazmak, ölçüt belirlemek, istisnaları tarif etmek emek ister; keyfi karar ise bir saniyede verilir. Ama bedeli ağırdır: güven erozyonu, motivasyon kaybı ve öngörülemezlik.

Kurumlarda Keyfi Hâl: Takdir Yetkisi Ne Zaman Zehre Dönüşür?

Takdir yetkisi meşrudur; koşulların çeşitliliğinde karar vericiye manevra alanı tanır. Fakat ölçütler belirtilmediğinde ve gerekçeler kayda geçirilmediğinde, takdir hızla keyfiliğe dönüşür.

- İşe alımda “içime sinmedi” cümlesi, çoğu zaman ölçülemeyen önyargıların maskesidir.

- Performans değerlendirmede “genel izlenim” puanları, somut çıktıları gölgeler.

- Disiplin süreçlerinde benzer dosyalara farklı cezalar veriliyorsa, orada ya standart eksiktir ya da keyfilik fazladır.

Erkeklerin stratejik ve problem çözme odaklı bakışı burada şunu sorar: “Süreci nasıl kilitleyip, belirsizliği nasıl azaltırız?” Cevap: kontrol listeleri, karar ağaçları, izlenebilir metrikler ve itiraz/temyiz kanalları.

Kadınların empati ve insan odaklı yaklaşımı ise der ki: “Kural, insana merhamet imkânı tanımalı.” Çözüm: istisna tanımı açık yazılmalı; ama her istisnanın gerekçesi kayda girmeli, eşdeğer vakalara uygulanıp uygulanmadığı izlenmeli.

Gündelik Hayatta Keyfilik: İlişkilerde Görünmez Maliyet

“Aramadım çünkü canım istemedi.”

“Gelmeyeceğim; son anda vazgeçtim.”

Dostlar, hepimizin molaya ihtiyacı var; buna diyecek yok. Ama alışkanlık hâline gelmiş gerekçesiz dalgalanma, karşı tarafta güven aşınmasına yol açar. Empati odaklı okuma şunu hatırlatır: Bağ kurmanın temeli öngörülebilirliktir. Keyfi hâl, ilişkinin zeminini kayganlaştırır.

Erkeklerin pratik çözümü: net sözleşmeler (randevu saatleri, beklenti sınırları). Kadınların duyarlı çözümü: duygunun açıklanması (“zor bir gün, yalnız kalmaya ihtiyacım var”). İkisi birleştiğinde ortaya çıkar: hem sınır, hem şefkat.

Keyfilik ve Adalet: Aynı Fiile Farklı Sonuçlar

Adalet duygusunu zedeleyen en temel deneyimlerden biri, aynı eyleme farklı muamele uygulanmasıdır. Eğitimde keyfilik, notlandırmada şeffaf rubriklerin olmamasıyla; kamuda keyfilik, başvurulara farklı sürede ve gerekçesiz sonuçlarla dönülmesiyle belirir. İş yerinde, terfi süreçleri şeffaf metriklere dayanmadığında ortaya çıkan “ben ne yaparsam yapayım fark etmiyor” hissi, kurumsal learned helplessness (öğrenilmiş çaresizlik) yaratır.

Stratejik yaklaşımın reçetesi:

1. Ölçütleri yaz (rol bazlı yetkinlik matrisi),

2. Gerekçeyi kaydet (karar günlükleri),

3. Kıyasla (benzer dosyalarda tutarlılık analizi),

4. Denetle (dış göz/etik kurul).

İnsan odaklı yaklaşımın eklemesi: Ölçütler çeşitliliği kapsasın; tek tip başarı tanımı dayatma. Farklı stillerde parlayan insanlara eşdeğer geçiş yolları tanımla.

Dijital Dünyanın Keyfiliği: Algoritma “Canı İstediği” İçin mi?

“Topluluk kurallarımızı ihlal ettiniz.” Peki hangi kuralın hangi kısmını, hangi içerikle ihlal ettim? Platformların şeffaf olmayan moderasyonları, algoritmik keyfilik duygusu yaratıyor. Eğer itiraz süreçleri belirsizse, kullanıcıların özgüveni ve ifade hakkı törpüleniyor.

Çözüm, yine iki kanatlı:

- Stratejik: Açık politikalar, örnek vaka arşivleri, hata açıklama raporları, bağımsız denetim.

- Empatik: dil, kültür, azınlık deneyimleri konusunda hassas ayarlar; makine kararının yanında insan temyizi.

Keyfilikle Karıştırılan Esneklik: İkisi Aynı Şey Değil

Esneklik, kuralın amacını koruyarak bağlama uyum sağlama becerisidir. Keyfilik, amacı da kuralı da buharlaştırır. Esneklik, “Neden” sorusuna yanıt verir; keyfilik, “Çünkü öyle.” der.

Bu ayrımı pratikte nasıl kurarız?

- Önceden ilan edilmiş istisna katalogları (ne, ne zaman, nasıl).

- Each istisna için gerekçe ve iz düşümü (benzer vakalara emsal).

- Geribildirim döngüsü: uygulama sonrası sonuç analizi, gerekiyorsa metin güncellemesi.

Erkeklerin Stratejisi, Kadınların Empatisi: İki Kanadı Olan Bir Çerçeve

Erkeklerin stratejik/problem çözme odağı, sistem kurma cesareti verir: akış şemaları, SLA’lar, net kriterler, karar günlükleri. Kaos azalır.

Kadınların empatik/insan odağı, sistemin yaşanabilir olmasını sağlar: dilin zarafeti, adım adım iletişim, duygusal güvenli alanlar, geri bildirim kültürü. Donuk düzenlemeler canlanır.

Bu ikisini bilinçli harmanlamadığımız her yerde ya soğuk bürokrasi ya da belirsiz merhamet üretiriz. İkisi de çarpıktır.

Keyfi Hâlin Zayıf Noktaları: Neden Hep Kaybeder?

1. Öngörülemezlik: İnsan ve piyasa davranışı belirsizliği sevmez; güven, maliyet ve hız kaybı yaşanır.

2. Geri bildirime kapalılık: “Öyle istiyorum” dili, öğrenmeyi imkânsızlaştırır.

3. Eşitsizlik üretimi: Güç merkezine yakın olan kazanır; liyakat erir.

4. İtibar erozyonu: İçeride motivasyon düşer, dışarıda marka değeri yıpranır.

5. Kırılganlık: Kişi değişince tüm sistem çöker; kurumsal hafıza oluşmaz.

Antidot: Keyfiliği Azaltan Somut Uygulamalar

- Karar Günlüğü: Her kritik karar için kısa gerekçe + referans ölçüt.

- Görünür Ölçütler: Rol bazlı yetkinlik seti, terfi/ödül matrisleri.

- Emsal Kütüphanesi: Benzer durumlarda ne oldu, neden?

- İtiraz/Temyiz Hattı: Süre, format, cevap yükümlülüğü.

- Eğitim + Empati: Önyargı farkındalığı, kapsayıcı iletişim, vaka çalışmaları.

- Ritüelleşmiş Gözden Geçirme: Aylık karar tutarlılık analizi, gerektiğinde metin revizyonu.

Provokatif Sorular: Rahatsız Olmadan İlerleyemeyiz

- Son üç ayda verdiğiniz hangi karar “gerekçesiz” kaldı? O karar bugün önünüze gelse, hangi ölçütü yazardınız?

- Takdir yetkisi sizdeyse, bu gücü görünür ve denetlenebilir kılmak için hangi iki adımı yarın hayata geçirebilirsiniz?

- İlişkilerinizde (aile, ekip, dostluk) hangi davranışlar başkalarında “öngörülemezlik” hissi yaratıyor? Bunu tek bir cümleyle nasıl açıklığa kavuşturabilirsiniz?

- Kurumsal diliniz “öyle uygun görüldü” gibi ifadelerle mi dolu? Bu cümleyi üç satırlık bir gerekçeye dönüştürseniz, hangi çatlaklar görünür olur?

- Esneklik adı altında kaç defa aslında keyfilik yaptık? O anki niyeti koruyup biçimi nasıl düzeltebiliriz?

Son Söz: Keyfilikten Kurala, Kuraldan İnsanlığa

Keyfi hâl konforlu bir sis gibi: ilk bakışta saklar, sonra her şeyi nemlendirip paslandırır. Yol, keyfilikten tanımlı kurala, oradan da insan onurunu gözeten esnekliğe uzanır. Erkeklerin stratejik netliği ile kadınların empatik sezgisini aynı masaya koymadan, bu sis dağılmaz.

Hadi şimdi top sizde, forumdaşlar: Kendi hayatınızda ve işinizde “keyfi hâl”i nasıl tanıyor, nasıl dönüştürüyorsunuz? Kararınızı görünür ve gerekçeli kılmak için yarın atacağınız ilk küçük adım ne?