Dört dörtlük hafıza için çocuk beslenmesi nasıl olmalı?

KeDiDiRKeDi

New member
Dört dörtlük hafıza için çocuk beslenmesi nasıl olmalı?
Çocuklarınız fazlaca çalışmasına karşın derslerde istenilen başarıyı gösteremiyorsa niçini hiç iddia etmediğiniz bir yerde olabilir.

Veliler genelde ders başarısı düşük olan çocuklarının ders muvaffakiyetini yükseltmek için birinci tahlil olarak onları dershanelere göndermeyi yahut onlara özel ders aldırmayı düşünür. Çocuk özel okulda okuyorsa da çabucak etütler organize edilir. Lakin her şeye karşın sonuç alınamıyorsa, genetik olarak bir öğrenme kuvvetliğü yahut ruhsal olarak zahmetli bir durum yoksa yapılması gereken birinci şeylerden bir tanesi beslenme alışkanlıklarına bakmaktır. Zira zihinsel performansla beslenme içinde fazlaca güçlü bir bağ vardır.

ÖĞRENME VE BESLENME ORTASINDA NASIL BİR İLGİ BULUNUR?

Biz beşerler için yeni bir şey öğrenmek demek, beynimizin işleyişini bir daha ayarlamak demektir. Beynimiz, hepsi birbirine bağlı milyarlarca nöron ve beyin hücresinden oluşmaktadır. Öğrenmek, bu nöronlar içinde elektrik akımıyla yeni yollar oluşturmak ve bunları kalıcı kılmaktır. Ancak beynimizdeki bütün ilişkilerin içinde sinaps ismi verilen birleşme yerlerinde küçük bir aralık bulunur. Yeni bir şey öğrendiğimiz vakit elektriksel sinyal bu aralıktan atlamalı ve yoluna devam etmelidir. her insanın daha âlâ öğrenebilmesi için nöronlar içindeki geçişin sağlanması gerekmektedir. İşte bu noktada yediklerimiz, beyinde nöronlar içindeki sinyalizasyon kalitesi için epeyce değerlidir.


Yediklerimizin içerisinde bu sinyalizasyon kalitesindeki en kritik unsur ise Omega 3’tür.

Kesinlikle izlemenizi tavsiye ettiğim “The Human Mind” belgeselinde, Oxford Üniversitesi’nin, İngiltere’de bulunan Durham İlkokulunda birtakım konularda geri kalan öğrenciler içinde yapmış olduğu deneyin çarpıcı neticelerina yer verilmiştir. Tertipli Omega 3 kullanması yardımıyla sınıfının gerisinde olan öğrencilerin konsantrasyon ve öğrenme zorluğunun üstesinden rahatça gelebildiği tespit edilmiştir. Bu çalışma ile Omega 3 yağ asitlerinin nöronlar içinde elektriksel akımın devamlılığına yüksek derecede katkı sağladığı ve öğrenmeyi kolaylaştırdığı bir defa daha gösterilmiştir.

Dikkat, konsantrasyon ve hafıza için büyük kıymete sahip olan Omega 3 beden tarafınca üretilemediği için dışarıdan alınması gereken bir husustur.

PEKALA OMEGA 3 NELERDE BULUNUR?

Omega 3 en epeyce somon, uskumru ve sardalya balığında, badem, ceviz, ketentohumu, semizotu ve yeşil bitkilerde bulunur. Ayrıyeten gezen tavukların yumurtalarında da Omega 3 bulunmaktadır.

Bu besinleri tertipli olarak tüketmek öğrenme performansı açısından epey kıymetlidir. Şayet çocuklarınız bu besinleri fazlaca sevmiyorsa bir doktora yahut eczacıya danışarak besin desteği olarak da Omega 3 almaktan sakın çekinmeyin.

Beyin gelişimi için öbür tavsiyem ise folik asit ve B12 vitamini tüketimine dikkat etmenizdir. Folik asit alımı için kuru baklagiller, kırmızı et, yoğurt, süt, peynir ve yeşil yapraklı sebzelerden bilhassa brokoli tüketilmeli, B12 vitamini için ise bu vitamin yalnızca hayvansal kaynaklı besinlerde bulunduğundan et, tavuk, balık, süt ve yumurta çocukların beslenmesinde değerli bir yer tutmalıdır.

Öğrenme performansını artırmak üzere besinlerle ilgili son tavsiyem ise çocuklarda zihinsel gelişimi engelleyen ve öğrenme kuvvetliğü yaratan cips, kola, gofret vb. yiyecekler üzere şeker oranı çok yüksek besinlerin tüketilmemesidir.


Eğitim Uzmanı Abdulkadir Özbek
Alıntıdır