Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan dünyaya koronavirüs eleştirisi: Hakkaniyetle yönetmiyorlar

PembePembe

New member
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde Türkiye-Afrika İktisat ve İş Forumu’nda konuştu.


Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyleki:


Türkiye Afrika İktisat İş Forumu’nun 3’üncüsü vesilesiyle sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Afrika’yı gezdik dolaştık, önderleriyle bir ortaya geldik. Durum nedir konuştuk. DEİK’i bu tertibi için tebrik ediyorum. Forumun Afrika ile işbirliği güçlenmesine katkı sağlanmasını diliyorum. Güçten tarıma sağlıktan bankacılığa kadar birfazlaca alanda yatırım fırsatları ele alındı.

Salgının global ticareti etkilediği bir periyotta düzenlenen forum iş dünyası için fazlaca değerli. İşbirliğimizin kuvvetli taraflarının yanı sıra üzerinde çalışmamız gereken başlıklar değerlendirildi. Gündeme getirilen konuların kıta ile münasebetlerimizi güçlendirmede yol göstereceğine inanıyorum. Düzenlenen bu forumun ufuk açıcı olduğunu düşünüyorum. Tüm iştirakçilere teşekkür ediyorum.

“ÇOK VERİMLİ TEMASLARDA BULUNDUK”

Afrika’nın kalplerimizdeki yerini lisana getiriyorum. Afrika’da kapısı çalınmadık dost, işbirliği yapılmadık ülke bırakmıyoruz. Afrika halklarının da birebir içtenlikle yaklaştığını görüyoruz. Biz adım atınca Afrikalı siyasetçiler buna karşılık veriyor.

Pazar günü başladığımız ziyaretlerimizde epey verimli temaslarda bulunduk. Burkina Faso ve Liberya devlet liderleriyle bir ortaya geldik. Angola ve Nijerya’da iş forumları düzenledik. Tüm ülkelerde Afrikalı kardeşlerimiz bizi büyük muhabbetle karşıladı. Değerli eşim Emine Erdoğan’ın Afrika seyahatlerimizde edindiği izlenim ve anılarını içeren ‘Afrika Ziyaretlerim’ kitabı da bu coğrafyaya bağlılığımızın nişanesi oldu.

DHA


“KITA ÇAPINDAKİ YATIRIMLARIMIZIN BEDEL 6 MİLYAR DOLARI AŞTI”

Aramızdaki bu samimi bağların kuvvetleneceğine inanıyorum. Ortak uğraşlarımız meyvelerini vermeye başladı. Kazan kazan temelinde epey boyutlu biçimde günden güne güçleniyor. Türk yatırımcıların kıta ile ilgisi artarken Afrikalı dostlarımız da Türkiye’nin imkanlarını keşfediyor, hastalıklarına şifalarını Türkiye’deki hastanelerde arıyor.

İş adamlarımızın kurduğu fabrikalar, üretim tesisleri istihdam imkanı sunuyor. Afrika’da havalimanlarından limanlara, tünellere kadar biroldukca yatırımın altında Türk müteahhitlerin imzası var. 70 milyar doları aşan 1150’den çok projeyi Türk firmaları üstlendi. Kıta çapındaki yatırımlarımızın kıymeti 6 milyar doları aştı.

“AFRİKA HALKLARI YALNIZ BIRAKILDI”

Son 2 yıldır koronavirüsle çaba ediyoruz. Global gündemi belirleyeceği anlaşılıyor. Birtakım konuların da artık açıkça tabir edilmesi gerekiyor. Batılı ülkeler başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin salgın sürecini hakkaniyete uygun yönetemediklerini görüyoruz. Afrika halkları bu süreçte yalnız bırakılmış, katkı alamamıştır. Gümrük duvarları ve önlemler en epeyce Afrika ülkelerinin ekonomilerine ziyan vermiştir.


DHA


“AŞI YARDIMI YAPACAĞIZ”

DSÖ Afrika datalarına bakılırsa 6 milyonu aşkın Afrikalı dostumuz bu hastalığa yakalanmıştır. Yerli ve ulusal teneffüs aygıtlarımızın Afrika’nın virüsle gayretine katkımızı görmekten onur duyuyoruz. Türkovac aşımızla aşı probleminde de örnek bir tavır sergileyeceğiz. Aşıya maddi çıkar ve karla yaklaşılmasını gerçek bulmuyoruz. Aşı yardımı da yapacağız.

Salgın kaidelerinin Afrika ile karşılıklı üst seviye ziyaretlerimizi aksatmasına müsaade vermedim. THY’nin salgın öncesi uçuş sayılarını yakalayacağına hatta geçeceğine inanıyorum. Yürürlükte olan 22 mutabakattan 4’ünü Afrika ülkeleri ile yaptık.

Bir dizi Afrika ülkesiyle de müzakerelerimizi planlıyoruz. İş dünyamızın işbirliklerini ilerletirken, strateji belirlemeleri son derece değerli. Finans ve bankacılık tarafı eksik kalan ticaretin ivme kaybına yol açması kaçınılmazdır. Türk bankacılık bölümünün daha vizyoner davranmasını bekliyoruz.

17-18 Aralık 2021’de İstanbul’da düzenleyeceğimiz 3 Türkiye Afrika İştirak Doruğu’nun bizlere yeni iştirakler kazandıracağına inanıyorum.