Çinliler Türk tavuğunu sevdi: Bir yıllık amaca sekiz ayda ulaşıldı

PembePembe

New member
1968 yılından bu yana kanatlı dalının önder beyaz et üreticilerinden birisi olan Gedik Piliç, ihracat alanını genişleterek Çin’e birinci sefer tavuk ihraç etmeye başlamıştı.

Çin Hükümeti yetkililerin uzun süren kontrolleri kararında, Türkiye’den yeterlilik alabilen tek firma olan Gedik Piliç, dünyanın en kalabalık ülkesine tavuk göndermeye devam ediyor. 2020 yılı Kasım ayından beri Çin’e tavuk ihracatı yapan Gedik Piliç, her ay bu ülkeye 40 konteyner tavuk gönderiyor. Kanatlı bölümünde yakaladığı bu muvaffakiyetle yıllık 25 milyon dolar ihracat hedefleyen Gedik Piliç, bu sayıya 8 ayda ulaşarak ihracat çıtasını bir kademe daha yükseltti.

Türkiye’de biroldukça teknolojik yeniliği birinci kullanan entegre tesis olarak yatırımlara sürat kesmeden devam ettiklerini belirten Gedik Piliç İdare Konseyi Lideri Osman Gedik,

“Sektörde Çin’e açılan birinci firmayız. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında başladık. Kasım ayından Ağustos ayına kadar yaklaşık 8 ayda yapmış olduğumuz ihracat, bizim 1 yılda düşünmüş olduğumuz ihracatı tamamladı. Çin’e yapacak olduğumuz ihracatın 25 milyon dolar olacağını söylemiştim. Şu anda 2021 yılı için 40-45 milyon dolar civarında bir ihracatımız olacak diye düşünüyorum. 2020 yılı farklı, orada kestirimi 5 milyon dolar ihracatımız oldu. Biz yaklaşık 35 bin ton Çin’e ihracatımız var. Bunun yüzde 30-35’i ayak, geriye kalan yüzde 65-70 ise but, baget ve kanat üzere eserler olarak gitti. Bunun dağılımı da her ay eşit ölçülerde yaklaşık 3-4 bin ton olarak değişiyor” dedi.

Çinlilerin Gedik Piliç’i tercih etmesinde biyogüvenlik ve hijyen konusunda verilen garantinin tesirli olduğuna dikkat çeken Osman Gedik, “Türkiye’de kesimde Çin’e açılan tek firma biziz. Bu Çin Tarım Bakanlığından gelen heyet Türkiye’deki bizim dalımızdaki firmaları denetledi. Bunların içerisinde bizi seçtiler. Bunun sebebi biz teknolojiye yatırım yaptık. Biyogüvenlik ve hijyen mevzularında bizi daha düzgün gördükleri için Çin Hükümeti bizi kabul etti. O denli gözüküyor ki bu ihracat büyüyerek gidecek. Bu yıl 45 milyon dolara ulaşacağız diye düşünüyorum. Önümüzdeki senelerda da artarak gideceğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Gedik Piliç büyümeye devam ediyor”

Çin ile bir arada 50 – 60 ülkeye daha ihracat yaptıklarını kaydeden Osman Gedik, şu biçimde konuştu:

“Dünyanın her tarafına eser gönderiyoruz. Avrupa ve Amerika hariç tüm ülkelere eserlerimiz gidiyor. İhracat yaptığımız ülkeler içinde birinci sırada Çin yer alıyor. İşlenmiş de var, pişmiş tarafınca hazır eser de var. daha sonrasında Filipinler, Rusya, Gürcistan, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri geliyor. Tüm Afrika ülkelerine ihracatımız var. Bilhassa kesim eserlerden gidiyor. Toplam ihracatımız 2021 yılında 80 milyon dolara ulaşacağız diye düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl 15-20 milyon dolar yapmıştık, bu yıl 4 kat büyüdük. İnanıyorum ki önümüzdeki senelerda daha da büyüyeceğiz. Bizim yakaladığımız bu başarıda Bakanlığımızın ve Bakanlığımızın tüm çalışanlarının bize epeyce katkısı olmuştur. Ben onlara da ayrıyeten teşekkür etmek istiyorum.”