Ciltte Kaşıntının 9 Değerli sebebi

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Cilt kaşıntılarının niçini; deri, karaciğer, tiroit , böbrek, hudut sistemi hastalıkları ya da diyabet yahut kanser olabilir. Cilt kaşıntısına ne uygun gelir? Cilt kaşıntısında bitkisel tahliller nelerdir? Karbonat, limon ve elma sirkesi cilt kaşıntısı için kullanılabilir.

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Sedat Akdeniz, kaşıntının altında deri hastalıklarından diyabete, karaciğer hastalıklarından psikiyatrik hastalıklara dek değerli niçinler yatabildiğini belirtirken “Kaşıntının en şiddetli olduğu vakit dilimi, yeri ve eşlik eden bulgular kaşıntının sebebi ile ilgili değerli ipuçları verebilir. Kaşıntıyla başvuran hastayı detaylı pahalandırmak gerekir. Kaşıntının ne vakit başladığı pek değerlidir. Çevresel faktörlerdeki değişim, kullanılan ilaçlar, besinler, deterjanlar ve alerjenlerle bağlı olup olmadığı araştırılmalıdır” diyor. Prof. Dr. Sedat Akdeniz ciltte kaşıntının 9 sebebini anlattı, ipuçlarına yönelik bilgiler verdi.

DERİ HASTALIKLARI: Çocukluk periyodunda başlayan ve senelerca devam edebilen atopik egzama kaşıntılı, yenidenlayan bir deri hastalığı. Bu niçinle küçükken ‘geçti’ diye bakılan atopik egzama, yetişkinlik ve yaşlılık periyodunda de sık sık kişinin karşısına çıkabiliyor. Deriye temas eden alerjenler, deterjanlar, mantar hastalıkları ve uyuz kaşıntıya niye olabilirken, derinin kuruması da kaşıntı gelişmeninde değerli bir niye. Kuru hava ve çok banyo yapma alışkanlığı deride kurumaya niye olabilen faktörler içinde yer alıyor.

KARACİĞER HASTALIKLARI: Karaciğer hastalıkları, safra kesesi tıkanıklığı, siroz, hepatit ve pankreas hastalıkları kaşıntıya niye olabiliyor. Kronik karaciğer hastalıklarında inatçı kaşıntı ömür kalitesini olumsuz etkiliyor. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölge. Kaşıntınınşiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artıyor. Kaşıntı giderici ilaçlar tesirli olamıyor. Kolestatik karaciğer hastalığında ise kaşıntı akşam saatlerinde en üst düzeye ulaşıyor. El içi ve ayak tabanında kaşıntı temel bulgu olup, kimi vakit tüm bedende yaygın görülebiliyor.

DİYABET: Diyabet hastalarının kıymetli bir kısmı kaşıntıdan muzdarip. Zira diyabet deriyi kuruturken kaşıntıya niye oluyor. Birtakım olgularda kaşıntı diyabet tanısı konulmadan evvel başlayabiliyor. Kan şeker seviyelerinin olağan sonlara gelmesi ile kaşıntı azalıyor ya da kayboluyor. yenidenlayan ve tedaviye dirençli mantar enfeksiyonlarında kesinlikle diyabetin araştırılması gerekiyor.

TİROİT HASTALIKLARI: Prof. Dr. Sedat Akdeniz “Tiroit antikorları kaşıntının değerli bir sebebi olduğu için, tiroit hastalığı da kaşıntıya niye olmaktadır. İster hipertiroidi ister hipotiroidi olsun tiroit hastalıklarının tedavi edilmesi ile olguların birçoklarında besbelli güzelleşme sağlanır” diyor.

BÖBREK HASTALIKLARI: Kronik böbrek hastalığı ve diyaliz olgularının yüzde 90’ında kaşıntı gelişiyor. Diyaliz hastalarında en kıymetli niye; deri kuruluğu ile birlikte kalsiyum, magnezyum ve fosfor istikrarının bozulması. Kan üre seviyesindeki artış kaşıntının değerli niçinlerinden birini oluşturuyor.

SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI: Sinir lifleri ve beyin hücrelerinde meydana gelen hasar deride kızarıklık olmadan kaşıntıya niye oluyor. Kaşıntı birden çok sinirsel hasara niye olan hastalıklarla bağlı olabiliyor. kimi vakit MS (Multiple Skleroz) ve beyin tümörü de kaşıntı oluşturabiliyor. Felç yahut inme denilen beyin kanamalarından daha sonra nörojenik kaşıntı gelişebiliyor.

PSİKİYATRİK niçinLER: Kaşıntı birden çok psikiyatrik hastalıkla birlikte görülüyor. Kronik kaşıntılı hastaların yüzde 70’inde demans (bunama), şizofreni, şahsi bozukluklar, primer depresif hastalık ve davranış bozuklukları üzere en az bir hastalık ile beraberlik gözleniyor. Lakin kaşıntının bu hastalıkların sebebi ya da kararı olup olmadığı tartışılıyor.

KANSER: Birtakım kan hastalıklarının birinci bulgularından biri kaşıntı olabilirken, deri lenfomasının en değerli bulgularından birini oluşturuyor. Kanser hastalıkları ile alakalı kaşıntı tedaviye dirençli oluyor yahut kâfi karşılık vermiyor. Erişkin periyotta başlayan egzamalar löseminin başlangıç bulguları olabiliyor.

İLAÇLARA BAĞLI GELİŞEN KAŞINTI:Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Sedat Akdeniz “Kullanılan birtakım ilaçlar karaciğer, böbrek işlevlerini bozarak dolaylı olarak kaşıntıya yol açarlar. Hipertansiyon tedavisinde, kalp ritim bozukluğu tedavisinde kullanılan birtakım ilaçların yanı sıra, birtakım antibiyotikler, pıhtılaşmayı önleyici ilaçlar ve birtakım antidepresanlar da kaşıntıya niye olabilmektedir.” diyor.

KAŞINTIDA 8 İPUCU!
Gece artan kaşıntı; deri ve parazit enfeksiyonları, yatak ve örtülerin tahriş edici tesirine bağlı gelişebilir.

Kaşıntıya; epey su içme ve fazlaca idrara çıkma eşlik ediyorsa diyabetin habercisi olabilir.

Kasıkta başlayan ve kızarıklığın eşlik ettiği kaşıntılarda mantar hastalığı düşünülmeli.

Anal bölgede daha ağır hissedilen kaşıntıda parazit ve hemoroit araştırılmalı.

Kaşıntıya anksiyete, çarpıntı yahut saçlarda seyrelme eşlik ediyorsa hipertiroidi bulgusu olabilir.

Kaşıntıya eşlik eden halsizlik ve yorgunluk hipotiroidi bulgusu olabilir.

Kaşıntı ile birlikte deride ve gözlerde sararma, karın ağrısı ve şişkinlik, idrar renginde yoğunlaşma karaciğer hastalığına bağlı olabilir.

Kilo kaybı, deri renginin yoğunlaşmasına eşlik eden kaşıntılarda kanser araştırılmalı.

KAŞINTININ TEDAVİSİ VE DOĞAL TEDAVİ TEKLİFLERİ: Kaşıntı meseleleriyle karşı karşıya olduğunuzda kesinlikle hekiminizden randevu alarak altında yatan asıl niçinleri öğrendikten daha sonra tedavi sürecini başlatmalısınız. Bunun yanında paylaşacağımız halleri kullanabilirsiniz.

Karbonat Kaşıntıya Âlâ Gelir. Karbonat kaşıntılı ve döküntülü deri tedavisinde bütün dünyada yaygın biçimde kullanılmaktadır. Genelde kaşıntı olan kısma dökerek uygulamayı tavsiye edenler var ancak biz bu türlü uygulanmasını tavsiye etmiyoruz. Banyo suyuna karıştırarak yahut küvetteki suya karıştırarak kullanılmasını öneriyoruz.

Antiseptik, anestetik, anti-enflamatuar ve anti-tahriş edici özelliklere sahip olan limon hem de sitrik asit ve asetik asit ihtiva etmektedir. Bundan dolayı kaşıntı meseleleri için alternatif olabilir. Limon suyunu bir pamuk yordamıyla ciltte kaşınan kısma uygulayın. Ancak bu süreci yatmadan evvel yapın, uygulamayı yaptıktan daha sonra güneşe çıkmamaya dikkat edin.

Elma sirkesi antiseptik, anti-kaşıntı, antifungal özelliklerinden dolayı kaşıntıdan kurtulmaya yardımcı olabilir. Direkt cilde uygulamayı tavsiye etmiyoruz. Ilık banyo suyuna bir iki bardak elma sirkesi ekleyin, pamuk sayesinde kaşıntı olan kısımlara uygulayın ve sonrasındasında saf suyla duş alın.