AK Partinin kanun teklifine MKE personelinden reaksiyon: Gözden çıkarılıyoruz

YuvarlakMasa

Global Mod
Global Mod
Saadet Partisi Genel Lideri Temel Karamollaoğlu başkanlığında başlatılan “Geçim İttifakı” kapsamında Esnaf Kongresi ve Çiftçi Kongresi’nin akabinde bugün de Emekçi Kongresi düzenledi. Biroldukca bölümden çalışanlarla, görüntü konferans yoluyla bir ortaya gelen Saadet Partisi Genel Lideri Temel Karamollaoğlu; istihdamın üretime dönük yatırımların artırılması ile sağlanabileceğini belirtti.

Emekçi Kongresi’nde konuşan bir Makine Kimya Sanayisi (MKE) emekçisi AK Partinin MKE’nin özelleştirilmesi için sunduğu yasa teklifine isyan etti.

Konuşmasında kurumun anonim şirkete dönüştürülmesini önnazarann yasa teklifini anımsatan emekçi, “Taslak sunulmadan evvel Afrin’de, Cerablus’ta, yurt ortasında yurt haricinde harekatlarda da en üst düzeyde çalıştık, azim gösterdik. Bugün geldiğimiz noktada biz gözden çıkarılıyoruz üzere bir taslak önümüze sunuldu. Bu taslakta da emekçiyi koruyan rastgele bir şey yok. Makine Kimya Sanayisi Kurumu’ndan Makine Kimya A.Ş.’ye dönüştürülüyor. Tahminen ilerideki senelerda özelleştirilip farklı bireylerin ellerine de geçebilir” dedi.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Karamollaoğlu’nun açıklamaları şu biçimde:

“İSTİHDAM, ÜRETİME DÖNÜK YATIRIMLARIN ARTMASI İLE SAĞLANABİLİR”

“Ülkemizde ve bütün dünyada çalışan beşerler toplumun en büyük kesitini oluşturur. Sizler emeğinizle gerek fabrikalarda gerekse hizmet dalında birtakım nazaranvleri yerine getiriyorsunuz bunun karşılığında da bir fiyat alıyorsunuz. Natürel ki bizim için de beklenti şöyleki, mademki çalışıyorsunuz bu biçimde bu fiyat sizin bütün gereksinimlerinizi karşılayabilmeli. Ancak maalesef ülkemizde toplu mukaveleler de dahil olmak üzere sürekli görüşmeler yapılırken sayılar açlık hududunda tutuluyor. Bu da tahminen bir bakıma istenmese de mecburen bu biçimde oluyor. Zira sizin önünüzde seçenekleriniz mahdut. aslına bakarsan Türkiye’de işsiz olan büyük bir kesim var.

Çalışan kesim de bu sefer kendisine verilen fiyata razı olma mecburiyetini hissediyor. Ancak hükumetler, devlet bu soruna kesinlikle bir tahlil bulmak mecburiyetinde. Yani çalışan insan kendisinin bütün muhtaçlıklarını karşılayabilmeli. Çalışamayan, iş bulamayanlara da yeni iş imkanları sağlanmalı. Bunun bir tane yolu var, üretime dönük yatırımları artırmak. Yani yeni tesisler, fabrikalar, kurumlar kurulacak ve sizler orada kendi geçiminizi karşılayacak kadar bir fiyat alarak çalışacaksınız, amacımız bu. Gerek ülkemizde gerekse bütün dünyada istihdam, üretime dönük yatırımların artması ile sağlanabilir.”

“İNSANLARDA HUKUK, ADALET, VİCDAN KALMAMIŞ”

Karamollaoğlu’nun açılış konuşmasından daha sonra sırayla kelam alan emekçiler problemlerini lisana getirdiler. Emekçilerin şunları anlattı şu biçimde:

Adana’dan Bayram Şahin: Pandemi periyodunda işlerin daralmasından dolayı kısıtlamaya gidildi. Hükumet personellerin işten atılmasını zorlaştırmak için birtakım yasaklar koydu lakin KOD 29 diye bir şey çıkardılar. İş ahlakına uymayan; ahlaksızlık, yolsuzluk yapan; yüz kızartıcı hata işleyen insanların iş akdi feshedilebilir üzere esnek bir yer bıraktılar. Kimi arka niyetli iş verenler KOD 29’u çalışanın iş akdini feshetmede kullanır hale geldiler. ötürüsıyla KOD 29’dan dolayı işten atılan arkadaşlarımız ondan sonrasında öbür bir yerde iş bulamadıklarından dolayı ailesine ekmek götürmede kahır yaşadılar. Her hususta olduğu üzere bu mevzuda da hukuk, adalet, vicdan insanlarda kalmamış.

Kocaeli’den İbrahim Kuzu: 2018 yılından bugüne maaşımız dolar bazında yarı yarıya indi. Sendikalı bir iş yerinde çalışıyorum. Taban fiyattan biraz fazla maaş alıyorum. Kur bazında baktığınız vakit 2018 yılında 3,50 olan dolar kuru şu anda 9 liralara dayandı. Baktığımızda ayçiçek yağı 75 lira olmuş. Ne oldu yani, ayçiçek tarlaları mı kurudu? 2018’de 300 lira bile tutmayan mutfak masrafım, bugün 1500 liraya dayandı. 2018’den bugüne 6 defa artırım almışım lakin baktığımızda maaşım yarı yarıya inmiş.

Şanlıurfa’dan Sevinç Tanal: Bir dokuma fabrikasında çalışıyorum, insan kaynaklarındayım. İş verenin de aslında sorunları var. Biz Urfa’da yetişmiş eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bayan istihdamına da değer veriyoruz. Urfa’da mevsimlik personel epeyce fazla. Biz pandemi periyodunda istifaları epeyce yaşadık. Zira beşerler ailece mevsimlik tarım işçiliğine gitti. Bu bizim için hayli berbat bir durum. İnsanların toplumsal statülerinden, toplumsal haklarından vazgeçip 3 ay çadırda yaşamaları Urfa için fazlaca makûs bir şey.

“İŞÇİ KESİTİ NEREDE YOĞUNLUKTAYSA, ORADA HAKLARINI VERMEYEN İKTİDARDA”

İstanbul’dan İshak Aydın:
Otomotiv dalında yaklaşık 25 yıldır çalışmaktayım. Toplumsal haklarımız epey düşük. Mili bayramlar, dini bayramlar şimdi hepsinde çalışıyoruz. Mesai yok, fiyatlar fazlaca düşük. Biraz da şu biçimde düşünüyorum. Emekçi kesiti en çok nerede yoğunluktaysa, kendilerine bu hakları vermeyecek partilere oy veriyorlar. Bursa’da, İzmit’te, İstanbul’da emekçi epey. Bakıyorum, buralarda 20 yıldır birebir iktidar lakin verdiği hiç bir şey yok.

Denizli’den Dursun Çavdar: İnşaat personeli olarak çalışıyorum. Emekliyim lakin inşaatta çalışmaya devam ediyorum. Türkiye’de tazminat alamayan emekçi sınıfı yalnızca inşaat bölümü. İnşaatta çalışan çalışanların hiç biri bir kuruş tazminat alamıyor. İnşaatlar kısa sürüyor. Giriş çıkış yapıldığı için tazminat alma hakkımız olmuyor. Ben 45 yıl çalıştım, bir kuruş tazminat almadan emekli oldum.

MKE EMEKÇİSİ: GÖZDEN ÇIKARILIYORUZ ÜZERE BİR TASLAK

Mücahit Kaya:
MKE çalışanıyım. Bugün Savunma Sanayi’ne bir taslak sunuldu. Taslakta kamu emekçisinin bile olağan özel hukuk maddelerine bağlı personel olarak çalıştırılmak isteniyoruz. Savunma sanayi üzere bir bölümde bu biçimde bir taslağın yapılması hem bizi birebir vakitte çalışan arkadaşlarımızı, derinden yaraladı. Taslak sunulmadan evvel Afrin’de, Cerablus’ta, yurt ortasında yurt haricinde harekatlarda da en üst düzeyde çalıştık, azim gösterdik. Yalnızca bize teşekkür edilerek geçiştirildi.

Bugün geldiğimiz noktada biz gözden çıkarılıyoruz üzere bir taslak önümüze sunuldu. Bu taslakta da emekçiyi koruyan rastgele bir şey yok. Makine Kimya Sanayisi Kurumu’ndan Makine Kimya A.Ş.’ye dönüştürülüyor. Tahminen ilerideki senelerda özelleştirilip farklı şahısların ellerine de geçebilir. Savunma Sanayi üzere bir bölümün özel kuruluşların eline geçmesi ne kadar doğrudur, sizlerin takdirine bırakıyorum. Saadet Partisi olarak bizlerin sıkıntısını gündem yapmanızı istiyorum.

Mehmet Ediz: Minimum fiyatlı çalışan bizlerin çıkarı eline geçmeden bir kısım vergi kesiliyor. aslına bakarsanız düşük maaşlar olduğu için bunun bir kısmı gidiyor. daha sonra vatandaş markete gidiyor çocuğuna süt alıyor orada tekrar vergi ödüyor. Annesini babasını arıyor, telefonla konuşuyor orada tekrar vergi veriyor. Elimize kalan net maaşın daha ne kadarı vergiye gidiyor?

“AK PARTİ MİLLETVEKİLİNE ‘6 AY daha sonra NE YAPACAĞIZ’ DEDİM, ‘ÇAYKUR’A GİRERKEN BANA MI SORDUN’ DEDİ”

Trabzon’dan Soner Karaosman:
ÇAYKUR’da mevsimlik emekçi olarak çalışmaktayım. ÇAYKUR mevsimlik emekçileri olarak hayli sıkıntılarımız var. Öncelikle takım ıstırabımız var. Biz 6 ay çalışıyoruz, 6 ay boştayız. 2000 yılında çay eksperliği kısmını bitirdim, 2007 yılında ÇAYKUR’a girdim. 15 yıldan beri burada çalışmaktayım. 6 ay bizi yıkıyor. 2007’de seçimlerde fabrikamıza AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl gelmişti. ‘Sayın milletvekilim biz buraya girdik lakin 6 ay daha sonra ne yapacağız’ diye sormuştum. Kendileri bana ‘ÇAYKUR’a girerken bana mı sordun’ diye yanıt vermişti. Bu beni epey yıpratmıştı. Tayyip Erdoğan bizi yıktı.

Karamollaoğlu’nun kapanışta yaptığı açıklamalar ise özetle şu biçimde:

“ASGARİ FİYATTAKİ VERGİLER KALDIRILSIN, FİYATLARINIZDA FEVKALADE BİR ARTIŞ MEYDANA GELİR”

“Bugünkü vergi mevzuatından dolayı yıl başında elinize geçen fiyat, yıl sonunda düşüyor. Zira vergiler sizi bir üst sınıfa taşımış oluyor, burada bir mantık yok. Bunun düzeltilmesi icap eder. Birtakım arkadaşlarımızın enflasyonu dikkate alarak fiyatlardaki artışın aslında bu sayıları lisana getiren kurumlar tarafınca ihmal edildiğini gündeme getirmesi kıymetliydi.

Enflasyon yüzde 6’ymış deniyor, size verilen artırımlar yüzde 6 olsun deniyor. Fakat siz mutfağa döndüğünüz vakit yüzde 6’yla, 8’le, 10’la bunun alakası yok. Yüzde 30’lar 40’lar gündeme geliyor. Bundan dolayı da mutfak masrafları da gerçekten hayli lakin fazlaca büyük kıymet taşıyor. aslına bakarsanız açlık sonu dediğimiz hudut da o. Yani hiç bir çalışan kardeşimiz çocuklarıyla bir arada açlık hududunun altında bir fiyat almamalı.

Taban fiyat üstündeki vergiler kaldırılsın, sizin fiyatlarınızda dayanılmaz bir artış meydana gelir. Bu birebir vakit da iş veren için de değerlidir. Zira o vergiyi ödüyor ancak o verginin ne kendisine ne de çalışana bir yararı yok.”