2060 yılına kadar Alp buzullarının %80’i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Futurist

New member
İtalya’da bir buzul ve kuraklık alarmı var: Greenpeace ve Cgi’nin Forni buzulunda yaptığı keşif gezisinden sonra çıkardığı sonuçlar bunu ortaya koyuyor.




İle ilgili Ilaria Minucci Yayınlanan 24 Ağustos 2023




THE buzullar İtalyan Alp birliklerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olması kuraklık sorununu daha da kötüleştiriyor: Yeşil Barış ve Cgi Stevio Milli Parkı’ndaki Forni buzulunda yapılan keşif gezisinin ilk aşamasının sonunda.

Greenpeace alarm veriyor: 2060 yılına kadar Alplerdeki buzulların %80’i yok olma riskiyle karşı karşıya kalacak


2060 yılı sonuna kadar İtalyan Alplerindeki buzulların yüzde 80’i yok olabilir. Bu, Greenpeace ve İtalyan Buzulbilim Komitesi (CGI) tarafından dile getirilen alarmdır. Öte yandan kuraklık önümüzdeki 30-40 yıl içinde nehrin aşağı kesimlerinde bile giderek şiddetli hale gelecektir. Keşif gezisinin ilk aşamasından sonra da benzer düşünceler ortaya çıktı. Forni buzuluStelvio Milli Parkı’nda iki gerçeklik tarafından organize ediliyor.

“Bu buzul, erime nedeniyle 2022’ye göre %50 daha fazla kalınlık kaybediyor ve 2060 yılına kadar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. 21-24 Ağustos arasında, günde 6 santimetre olan ortalamanın üzerinde, 37 santimetre buz kalınlığı kaybetti.” açıkladı Wilhelmina Diolaiuti Cgi’den.

Uzmanların gösterdiğine göre dönüşümler çıplak gözle bile görülüyor. On dokuzuncu yüzyılın ortalarından bu yana, Forni buzulu yaklaşık 10 kilometrekarelik (yüzeyinin yarısı kadar) buz kaybederken, ön kısmı on yıldan kısa bir süre içinde yaklaşık 400 metre geri çekildi.

“Korkunç 2022 yazından geliyoruz ve 2023’ün buzullarımız için farklı bir durum anlamına gelmesini umuyorduk ama ne yazık ki durum daha da kötüye gidiyor” dedi. Claudius Smiragliabuzulbilimci, Cgi başkanı ve Greenpeace İtalya tarafından desteklenen İklim için Sesler uzmanları ağının üyesi.

Gezinin ikinci ayağı planlanıyor


“Bu günlerde donma noktası her zaman 4.000 metrenin, bazen de 5.000 metrenin üzerindeydi, bu nedenle Forni buzulunun tamamı erime seviyesinde. Bu, önümüzdeki yıllarda buzul hacminde çok büyük bir azalmaya ve dolayısıyla ovalarda bile önemli etkilerle birlikte yaz aylarında daha düşük su salınımına neden olacak büyük miktarda suyun salınmasına neden olacaktır. Önümüzdeki birkaç gün içinde sıcaklıklar bu yükseliş eğilimini sürdürmeye devam ederse buzul çok ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacak” diye ekledi.

Sonuç olarak, buzulların çekilmesinin, ekosistemler ve insan faaliyetleri (tarım) için temel olan su rezervlerinin eksikliği nedeniyle yaz aylarında kuraklık riskini artırdığı açıktır. öncelikle).

Smiraglia şöyle devam etti: “Hiç şüphe yok ki insan faaliyetleri, özellikle de fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan emisyonlar, mevcut atmosferik ısınmanın esas sorumlusu olan iklimi değiştiren gazlarda artışa yol açmıştır.” Ve yineledi: “Buzullar iklim değişikliğinin en iyi tanıklarıdır. 3.000 metredeyiz, Forni buzulu ölümcül derecede hasta ve gözümüzün önünde yok oluyor”.

Greenpeace İtalya ve CGI seferinin ikinci ayağı Ağustos ayı sonu için belirlendi ve Miage BuzuluAosta Vadisi’nde.