2022 ve daha sonrasında rüzgar gücünü bekleyen 4 büyük gelişme

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
2022 ve daha sonrasında rüzgar gücünü bekleyen 4 büyük gelişme
Yüzümüzü tabiata döndüğümüz son senelerda yenilenebilir güç kaynaklarının da ehemmiyeti pek artıyor. Rüzgar ve güneş gücünden elde edilen pak ve çevreci elektriğin yanı sıra ortaya çıkan ekonomik tesirin de güç idarelerine taraf verdiği görülüyor. Türkiye’nin bilhassa rüzgar gücünde çığır açan yenilikleriyle 2021’den yüksek randıman elde ettiğine dikkat çeken Ülke Güç Genel Müdürü Ali Aydın, 2022’de rüzgar gücünde ön plana çıkacak 4 noktayı paylaşıyor.

İnsanlık olarak dünyamıza verdiğimiz ziyanları geri almaya çalıştığımız bir devirdeyiz ve bu vakitte yenilenebilir güç, birfazlaca alanda en rekabetçi güç kaynaklarından biri haline geldi. Bilhassa iklim değişikliği ve etraf kirliliğine yönelik telaşların çoğalmasıyla daha pak güç kaynaklarına karşı talep artıyorken, başrolde yer alan rüzgar gücü 2022’de de büyümeye hazırlanıyor. Son senelerda gerçekleştirilen stratejik çalışmalarla rüzgar gücünde önemli büyüme gerçekleştiğine ve rekorlarla 2021 yılının geride bırakıldığını aktaran Ülke Güç Genel Müdürü Ali Aydın, yeni yılda pak güç kaynaklarının büyümesini sağlayacak 4 kıymetli gelişmeyi aktarıyor.

1. Yeni kuşak pak güç teknolojileri daha da gelişecek. Yenilenebilir güç kaynaklarının üretiminde en değerli konulardan biri teknoloji diyebiliriz. 2022’de daha gelişmiş güç depolama tahlilleri ve daha uzun mühlet dayanan pil sistemlerinde yaşanacak gelişmeler ile bakım ve tamir sırasında kullanılan drone teknolojisinin kullanım yoğunluğu gündem olacak. Bilhassa mevsimsel elektrik depolamanın sağlanması, kesintilerin azaltılması ve %100 pak güç gayelerinin desteklenmesi ismine bu gelişmeler üzerinde fazlacaça durulacak.

2. Deniz üstü rüzgarı daha değerli bundan öncelik olacak. Rüzgar gücü üretiminde deniz üstü rüzgarından güç üreten ülkelere bakıldığında bu kaynağı değerlendirmenin güç üretimi açısından ne kadar verimli olduğu görülüyor. Ülkemiz çabucak hemen açık denizde esen rüzgardan faydalanmıyor olsa da önümüzdeki senelerda yapılacak yeni yatırımlarla bu alanda da güç üretimine başlanması sonuncu maksat olarak görülüyor. Tüketilen elektrik gücünün yenilenebilir ve yerli kaynaklardan karşılanma oranını yükseltmenin en süratli ve büyük adımı, ülkemizde çabucak hemen potansiyeli değerlendirilmemiş olan açık deniz rüzgarları ile atılacak.

3. Türkiye, Avrupa’nın rüzgar gücü kesimine katkı sağlamaya devam edecek. Avrupa’daki yenilenebilir güç üretimine en çok katkı sağlayan ülkeler içinde bulunan Türkiye, 2022’de de bilhassa rüzgar gücü sanayisi alanındaki ihracat başarısına muvaffakiyet katarak tabiat dostu güç bölümündeki farkını konuşturacak. Doğal kaynak olan rüzgarın güce dönüşümünde kilit rol üstüne alan türbinlerin ve bileşenlerinin üretiminde Türkiye’nin Avrupa pazarında birinci 5 ülkeden biri olması, rüzgar gücünde direkt kelam sahibi olmasının önünü açacak.

4. RES’lere yönelik servis hizmetlerinde teknoloji kullanması ve eğitimli iş gücü değerli hale gelecek. Türbin bileşenlerinin üretiminden, santrallerde işletilmesine ve planlı/plansız bakımlarının her basamağında gerçekleştirilen operasyonlarında teknoloji, rüzgarın yardımcısı olmaya devam ediyor. Bilhassa bakım ve tamir hizmetleri esnasında drone teknolojisi ya da sensör datalarını sürece üzere yenilikçi adımların yükselen yıldız olması, 2022 ve daha sonrasında rüzgarın teknolojisi diye bir kavramla karşılaşılmasına niye olacak. Bunun yanı sıra eğitimli iş gücüne sahip olmanın ve elde bulundurulan değişen teknolojinin verimli bir biçimde kullanılması daha da kıymet arz edecek. Bilhassa ülkemizde yaşları olgunlaşmaya başlayan son 10 yılda kurulan rüzgar gücü santrallerinin yeni ve daha yüksek kapasiteli türbinleri barındıran santrallerle verimlilik ve üretim manasında rekabeti için kelam konusu yüksek teknolojiler ve katma bedelli teknik takımlar değerini daha da artıracak.

Hibya Haber Ajansı
Alıntıdır