2021 yılında rüzgar gücünün tepeye oturmasına niye olan 5 gelişme

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
2021 yılında rüzgar gücünün tepeye oturmasına niye olan 5 gelişme
Sert esen rüzgarlı bir yılın daha sonuna gelindi. Yapılan yatırımlar ve gelişmelerle bir arada Türkiye’de rüzgar gücünün elektrik üretimindeki hissesi %10’a ulaştı. 2021 yılında rüzgar gücünde konseyi gücün 10 GW’yi aştığının ve Türkiye’nin Avrupa’da 8., dünyada da 13. olduğunun altını çizen Ülke Güç Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar gücü alanında rekorların kırıldığı 2021 yılında ülkemizde ve globalde yaşanan gelişmeleri paylaşıyor.

İklim krizi ve etraf kirliliğiyle uğraşta pak ve yenilenebilir güç kaynakları tüm dünyanın önceliği haline geldi. Pandeminin tesiri altında geçen son 1,5 yılda dünyanın en kıymetli yenilenebilir güç kaynaklarından biri olduğunu gösteren rüzgar gücü de bugün AB’de elektriğin %16’sını, Türkiye’de ise %10’unu karşılıyor. Bilhassa son 10 yılda atılan adımlarla Türkiye’nin rüzgar gücünde Avrupa’da kıymetli bir oyuncu haline de geldiğini ve Avrupa’nın yeni iklim ve güç amaçlarını karşılamak için de hala birtakım adımlar atmaya gereksinim duyduğunu aktaran Ülke Güç Genel Müdürü Ali Aydın, 2021 yılında kesimle ilgili hem Avrupa’da birebir vakitte Türkiye’de yaşanan gelişmeleri aktarıyor.

1. Ülkeler daha fazla rüzgar istiyor. AB, bugün 180 GW olan heyeti gücünü 2030’a kadar 450, 2050’ye kadarsa 1.300 GW’nin üzerine çıkarmak istiyor. Örneğin Almanya’da yeni kurulan hükümet, ayağının tozuyla deklare ettiğı programında 2030’a kadar yeni kurulacak kapasite amaçlarını evvelki hükümete kıyasla yaklaşık 50 GW daha artırarak çıtayı yükseğe taşıdı. Konseyi gücünde 10 GW’yi aşan ülkemizin de amacı en yakın planda 20 GW. Türkiye de dahil Avrupa’daki birçok hükümet karada ve denizde rüzgar gücü üretimini artırmayı planlıyorken, bu amaçlara ulaşabilmek için 2021 yılı üst düzeyde yatırımlar yaparak tamamlandı.

2. Hükümetler bürokratik süreçleri kolaylaştırmak için çalışıyor. Rüzgar gücü bölümünün genişlemesi ve daha süratli büyümesinin önündeki en büyük pürüzün bürokratik süreçler olduğunun farkında olan hükümetler, müsaade müddetlerini kısaltmaya yönelik çalışmalara başladı. Fransa, Almanya ve İtalya, bu yıl yeni sadeleştirme tedbirleri deklare etti. AB ise önümüzdeki sene müsaade süreçlerini nasıl iyileştirecekleri konusunda hükümetlere rehberlik etmeye hazırlanıyor.

3. AB Yeşil Mutabakatı (Green Deal) kıymet kazandı. İklim krizine karşı en büyük adımlardan biri olan AB Yeşil Muahedesi, Covid-19 pandemisiyle birlikte daha da fazla ehemmiyet kazandı. Etraf kirliliğiyle savaşmak ve iklim krizini durdurmak için yeşil yatırımlara yüzlerin döndüğü 2021’de pak ve yenilenebilir güç kaynağı olan rüzgara daha fazla muhtaçlık duyuldu.

4. Elektrifikasyonda artış devam etti. 2021’in birinci dokuz ayında Avrupa’daki tüm yeni araba satışlarının %17’si elektrikliydi. Yalnızca Eylül ayında satılan arabaların %23’ü elektrikli araçtı. Türkiye’de de yaygınlığı günden güne artan elektrikli otomobillerin çoğalması ile pak ve yenilenebilir güç kaynaklarına ve rüzgardan elde edilen güce olan gereksinim da artıyor.

5. Kurumsal güç alım kontratları süratle artış gösterdi. 2021 yılında rüzgar gücünde Avrupa’da kırılan bir öteki rekor ise 6 GW’lık yeni güç alım kontratı oldu. AB artık bu mukaveleleri Yeşil Anlaşma’nın merkezinde görüyor. Komitenin “55’e Uygun” (fit-for-55) paketi, bu cins güce kolay erişim yollarının önündeki biroldukça mahzuru kaldırmayı amaçlıyor.

Hibya Haber Ajansı
Alıntıdır