18 yaş altı uçağa binebilir mi ?

IsIk

New member
18 Yaş Altı Çocuğumun E-Devletine Nasıl Girerim? Veriler, Deneyimler ve Farklı Bakış Açıları

Merhaba forum ahalisi,

Geçen gün kafamı kurcalayan bir soruyla uğraştım: “18 yaşından küçük çocuğumun e-Devlet bilgilerine nasıl ulaşabilirim?” Biliyorum ki bu soruyu kendine soran sadece ben değilim. Çocuğu okul kayıt döneminde olan, sağlık raporlarıyla uğraşan ya da devlet destekleriyle ilgili bilgi almak isteyen birçok ebeveyn aynı merakın içinde. Gelin bu konuyu hem resmi veriler hem de gerçek yaşam örnekleri üzerinden ele alalım.

---

E-Devlet ve Çocuk Hesapları: Resmî Durum Nedir?

Türkiye’de e-Devlet sistemi 2008’de açıldığında ilk etapta sadece yetişkinlerin hizmetine sunulmuştu. Ancak süreç ilerledikçe “velayet altındaki çocuklar” konusu da sisteme dâhil edildi. Şu anki işleyiş şöyle:

- 18 yaş altı bireylerin kendi e-Devlet şifreleri bulunabiliyor, ama bu şifreleri almak için PTT’den başvuru yapmaları gerekiyor.

- Ebeveynler ise “velayet” kapsamında çocuklarının bazı bilgilerine kendi hesapları üzerinden ulaşabiliyor. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okul kayıtları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımları, Sağlık Bakanlığı aşı bilgileri gibi alanlarda çocuğun bilgileri ebeveyn hesabıyla görüntülenebiliyor.

Burada kritik nokta şu: Tamamen çocuğun e-Devlet hesabına girip tüm bilgileri görmek, yasal olarak ebeveyn için serbest değil. Ancak sistem, zaten gerekli bilgileri ebeveynlere açıyor.

---

Gerçek Hayattan Örnekler: Bir Baba ve Bir Annenin Deneyimi

Bir baba forumda şöyle yazmıştı: “Oğlumun lise kayıtlarını kontrol etmem gerekiyordu. Kendi e-Devlet hesabımla girdim, MEB bölümünde ‘Çocuğunuzun bilgileri’ kısmı çıktı. Hiç ayrı şifreye gerek kalmadı.” Burada erkeklerin tipik pratik ve sonuç odaklı bakışı net şekilde görünüyor: sorunu çözüme kavuşturmak.

Diğer yandan bir anne şöyle demişti: “Kızımın sağlık raporlarını görmek istedim. Hastane sonuçları kısmında sadece kendi bilgilerim vardı. Açıkçası kızım için ayrı şifre almak gerektiğini öğrenince kafam karıştı. Bir yandan da çocuğun mahremiyetini düşününce, acaba çok mu müdahale ediyorum diye sorguladım.” Bu da kadınların konuya daha çok empati ve sosyal hassasiyet üzerinden yaklaştığını gösteriyor.

---

Verilere Göre Ebeveynlerin En Çok Kullandığı Alanlar

Bir araştırmaya göre (TÜİK, 2022), ebeveynlerin e-Devlet üzerinden çocukları için en çok kullandığı hizmetler şöyle:

1. Eğitim bilgileri (okul kaydı, nakil işlemleri)

2. Sağlık kayıtları (aşı, muayene, rapor)

3. Sosyal destekler ve yardımlar

4. Spor faaliyetleri ve kurs kayıtları

Örneğin, 2021-2022 eğitim yılında e-Okul ve e-Devlet üzerinden çocuk kaydı yapan ebeveyn sayısı 2 milyona yaklaşmış durumda. Bu da demek oluyor ki konu sadece bireysel değil, toplumsal ölçekte de çok önemli.

---

Gelecekte Bizi Ne Bekliyor?

Teknoloji geliştikçe çocukların kendi dijital kimliklerini daha erken yaşlarda oluşturacağı kesin. Belki ileride “ebeveyn kontrol panelleri” daha da kapsamlı hale gelecek. Ancak bununla birlikte şu sorular önem kazanıyor:

- Çocuğun bireysel mahremiyetini ne kadar korumalıyız?

- 13-17 yaş arasındaki gençler kendi bilgilerini ebeveynlerinden gizleyebilme hakkına sahip olmalı mı?

- Dijital ebeveynlik, gelecekte aile içi ilişkileri nasıl değiştirecek?

---

Toplumsal Perspektifler: Erkekler ve Kadınlar Nasıl Bakıyor?

- Erkekler genelde “Sonuç odaklı” düşünüyor: Şifreyi nasıl alırım, sisteme nasıl girerim, sorunu nasıl çözerim?

- Kadınlar ise “Topluluk ve duygusal etki” üzerinden bakıyor: Çocuğumun mahremiyetini ihlal ediyor muyum, bu süreç onun gelişimine nasıl yansır?

İki bakış açısı da aslında birbirini tamamlıyor. Çünkü hem teknik çözüme hem de insani boyuta ihtiyacımız var.

---

Forum Soruları: Siz Ne Düşünüyorsunuz?

- Sizce 18 yaş altı çocukların tüm e-Devlet bilgilerine ebeveynler erişebilmeli mi?

- Çocuğun kendi şifresine sahip olması sizce güvenlik açısından risk mi, yoksa özgürlük göstergesi mi?

- Bu sistem gelecekte aileler ile gençler arasındaki iletişimi nasıl etkiler?

Benim kafamda bu sorular hâlâ dönüyor. Siz ne dersiniz?

---

Sonuç

18 yaş altı çocuğunuzun e-Devletine girme meselesi sadece teknik bir işlem değil, aynı zamanda ebeveynlik anlayışımızı, toplumsal değerleri ve geleceğe dair beklentilerimizi de ilgilendiriyor. Erkeklerin pratikliğiyle kadınların empatisi birleştiğinde aslında en sağlıklı çözüme ulaşmak mümkün. Belki de asıl mesele sisteme nasıl girileceği değil, bu süreçte çocuğumuzla nasıl bir güven ilişkisi kuracağımızdır.

---

İstersen sana şunu sorayım: Bu forumda kendi deneyimini paylaşacak olan var mı? Çocuğu için e-Devlet şifresi alan, ya da kendi hesabından işlem yapan? Çünkü hepimizin hikâyesi aslında aynı büyük resmin parçaları.