Windows 11, 12. Jenerasyonda Linux’tan Daha Yeterli Performans Gösteriyor

ItalioBrot

Global Mod
Global Mod
Phoronix tarafınca yayınlanan yeni bir rapor, Intel’in 12. Jenerasyon Alder Lake işlemcilerinin Windows 11 ortamında Linux tabanlı işletim sistemlerinden çok daha yeterli performans gösterdiğini ortaya koydu. Bunun arkasındaki ana sorun ise Linux’un Alder Lake’in hibrit mimarisi için optimize edilmemiş küme vakit içindeyıcısıyla ilgili.

Bu da Alder Lake’in Windows 11 için Linux’tan daha uygun olduğu manasına geliyor. Linux’un tipik olarak tüm Windows sürümlerinden daha uygun performans gösterdiği göz önüne alındığında, bu biraz şaşırtan. Phoronix, Core i9-12900K işlemciyi Windows 11 Pro, Ubuntu 21.10 plus Linux 5.16 git, Ubuntu 21.10, Ubuntu 21.1.0 plus Linux 5.15, Clear Linux 35250 ve Fedora Workstation 35 kullanarak test etti. İşletim sistemleri arayıcı karşılaştırma testleri, görüntü kodlama, manzara kodlama, blender ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi farklı kıyaslama ile test edildi.

Windows 11 Pro, altı işletim sistemi içinde yapılan testlerin %45’inden galip çıkarak Alder Lake sistemleri için en uygun işletim sistemi haline geldi. Windows 11’in bu üstünlüğü, Linux vakit içindeyıcısındaki problemlerden ve Alder Lake CPU’ları ile etkileşiminden kaynaklanıyor. Alder Lake yongaları bildiğiniz üzere iki farklı tıpta çekirdekten meydana gelmekte:

• Büyük ve süratli performans çekirdekleri (P-core)
  • Küçük ve hem de beklenenden daha kuvvetli verimlilik çekirdekleri (E-core)
Linux vakit içindeyıcısı aslında birden hayli çekirdek kümesini denetim etmek için tasarlandı, fakat Alder Lake’teki üzere farklı çekirdek çeşitleri içinde ayrım yapmak için tasarlanmadı. Sonuç olarak vakit içindeyıcı, daha süratli P-core’lara atanması gereken iş yüklerini E-core’lara yüklüyor.

Aslında birebir çeşit performans meseleleri Windows 10’da da mevcut. Phoronix’e göre Linux için bu sıkıntıya (verimlilik çekirdeklerini büsbütün devre dışı bırakmak haricinde) mevcut bir süreksiz tahlil yok. Linux 5.16’nın Alder Lake ile daha düzgün uyumluluk sağlaması bekleniyor, fakat bu hususta kesin bir bilgi bulunmuyor.