Uzmanlardan Kuantum Kıyameti Uyarısı Geldi

ItalioBrot

Global Mod
Global Mod
Uzmanlar, kuantum bilgisayarların klasik şifreleme biçimlerini alt edebileceği konusunda ihtarda bulundu. Bunun da “kuantum kıyameti” olarak isimlendirilen bir felakete yol açabileceği düşünülüyor.

Futurism’in aktardığı habere bakılırsa, günümüzün en şiddetli şifrelemesini kırma süreci, mevcut bilgisayar sistemleriyle neredeyse sonsuza kadar sürecektir. Lakin uzmanlar, kuantum bilgisayarların ortaya çıkmasıyla birlikte, bu sürecin sadece saniyelere indirgenebileceğini söz ediyor. Ve bu çeşit bir güç, yanlış ellere geçerse feci sonuçlara niye olabilir.

PostQuantum şirketinin baş strateji sorumlusu Harri Owen BBC’ye bu mevzu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bugün internet üzerinden yaptığımız her şey, çevrim içi bir şeyler satın almaktan bankacılık süreçlerine, toplumsal medya etkileşimlerine kadar yaptığımız her şey şifreli.” dedi ve kuantum bilgisayarların, makûs aktörlerin banka hesaplarını ele geçirmeye, devletlerin savunma sistemlerini büsbütün kapatmalarına müsaade verebileceğini belirtti.

Cambridge ve Colorado merkezli Quantenuum şirketinin CEO’su İlyas Khan ise BBC ile yaptığı röportajda, şifrelemeyi bozan kuantum bilgisayarları “yaşam üslubumuz için bir tehdit” olarak nitelendirerek uzmanların kuantum kıyameti ihtarlarına katıldığını söz etti.

Buna karşılık devletler, düşmanlarının üstünlüğü ele geçirme mümkünlüğünü ortadan kaldırmak için şimdiden harekete geçiyorlar. Örneğin ABD Ticaret Departmanı, kısa bir süre evvel birtakım Çinli firmaları kara listeye almış ve bu şirketlerden kimilerinin potansiyel şifrelemeyi kırma yahut kırılmaz şifreleme geliştirme yetenekleri olması niçiniyle kara listeye eklendiklerini belirtmişti.