TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), tıpkı anda hem en yeni tıpkı vakitte olgun yarı iletken üretim süreçlerini geliştirmeye odaklanıyor ve kısa bir vakit evvel 9 milyar dolarlık bir sermaye harcanması onaylandı. Dünyanın en büyük çip üreticilerinden olan şirket, şu anda Tayvan, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’da yeni dökümhaneler kurarak üretim kapasitesini agresif bir biçimde genişletmeyi planlıyor.
Yeni dökümhanelerin hem gelişmiş birebir vakitte eski çip teknolojilerine odaklanması beklenmekte. Bu bağlamda idare heyeti tarafınca onaylanan 9 milyar doların bir kısmı bu gayelere yönelik olacak. TSMC’nin mevcut yarı iletken yol haritasına bakarsak, şirketin gelecek yılın ikinci yarısında öncü 3 nanometre (nm) üretimine başlaması bekleniyor. Ayrıyeten bu teknoloji için deneme üretiminin yakında başlayacağını belirtelim.
Günümüzün en önde gelen teknolojisi olarak 5nm tekniği kullanıyor ve yakın vakit evvel N4P (4nm) süreci açıklanmıştı. Şirkete göre bu teknik, 5nm süreç ailesinin üçüncü güzelleştirmesi olacak ve birinci kuşak N5 üretimine nazaran %22 güç verimliliği ve %11 performans karı sağlayacak.
TSMC’nin planladığı yarı iletken dökümhanelerinden kimileri şöyle:
Yeni dökümhanelerin hem gelişmiş birebir vakitte eski çip teknolojilerine odaklanması beklenmekte. Bu bağlamda idare heyeti tarafınca onaylanan 9 milyar doların bir kısmı bu gayelere yönelik olacak. TSMC’nin mevcut yarı iletken yol haritasına bakarsak, şirketin gelecek yılın ikinci yarısında öncü 3 nanometre (nm) üretimine başlaması bekleniyor. Ayrıyeten bu teknoloji için deneme üretiminin yakında başlayacağını belirtelim.
Günümüzün en önde gelen teknolojisi olarak 5nm tekniği kullanıyor ve yakın vakit evvel N4P (4nm) süreci açıklanmıştı. Şirkete göre bu teknik, 5nm süreç ailesinin üçüncü güzelleştirmesi olacak ve birinci kuşak N5 üretimine nazaran %22 güç verimliliği ve %11 performans karı sağlayacak.
TSMC’nin planladığı yarı iletken dökümhanelerinden kimileri şöyle:
- Tayvan’da 2nm çip tesisi
- Arizona, Amerika Birleşik Devletleri’nde 5nm fabrika
- Tayvan’da öbür bir 5nm tesisi.
- 2 milyar dolarlık bir sermaye yatırımıyla Japonya’da 22/28nm üretimine odaklanan bir üretim tesisi.