NVIDIA RTX 40 Serisi ile Fiyatlar Büyük Oranda Artabilir

ItalioBrot

Global Mod
Global Mod
NVIDIA’nın yeni kuşak RTX 40 serisi ekran kartlarının meblağlarını yüzde 10’un üzerinde yükselteceği ihtimali söylentilerin ana konusu haline geldi. Ada Lovelace mimarisinden güç alacak olan bu serisindeki donanımların 2022’nin üçüncü çeyreğinde piyasaya sürülmesi bekleniyor. Şayet planlarda bir değişikliğe gidilmezse birinci duyurulacak ekran kartların RTX 4070, 4080 ve 4090 olacağı varsayım ediliyor. ondan sonrasındaki süreçte ise RTX 4060 tanıtılabilir. Bunların yanında ITHome’un yayımladığı bilgilere göre, üst – orta segmentteki RTX 4070’in önerilen satış fiyatı RTX 3070’ten yüksek olacak. Bu artırımın RTX 4080 ve 4090’da daha yüksek oranlarda tutulabileceğini belirtelim.

Serideki üst düzey ekran kartlarından RTX 4080’in, muhtemelen 799-899 dolara mâl olması beklenirken, kendisine performans canavarı olarak bakılan RTX 4090’in ise yaklaşık 1999 dolara mâl edileceği varsayımlar içinde. Başta bahsetmiş olduğumiz RTX 4070 ise 549 dolara mâl olarak RTX 3070’e nazaran 50 dolar daha kıymetli olacak.

Buradaki fiyat yükselişinin fazlaca sayıda sebebi olduğunu söyleyebiliriz. birinci vakit içinderda RTX 40 GPU’lar, evvelki serilerden bilinen Samsung’un 8nm LPP üretim sürecini değil, TSMC’nin 5nm üretim sürecini kullanacak. Bu durum maliyeti arttıran en kıymetli etkenlerden biri sayılabilir çünkü TSMC’den alınan hizmet hayli daha değerliye geliyor. İkinci niye ise yarı iletken kıtlığının hammadde ve mikroçip fiyatlarını olağan üstü biçimde artırması. Bunun meselai RTX 4070’de bulunacağı iddia edilen GDDR6X belleğin, GDDR6’dan daha maliyetli olmasında görüyoruz.

Ekran Kartı Kasveti Oyuncuları Etkiliyor

Buradaki meselelerin kararı olarak birden fazla ekran kartı, tavsiye edilen perakende satış fiyatının 2-3 katına alıcı buluyor. Bu da haliyle NVIDIA’ya rastgele bir özel niye olmaksızın tavsiye edilen perakende satış fiyatını yükseltme fırsatı veriyor. Son durumda oyuncuların, stoklardan ve madencilerden dolayı ekran kartlarına ulaşmakta meşakkat yaşayacakları bariz biçimde kendini göstermekte.

RTX 40 serisinin fiyat tarafındaki olumsuzluklarını bir kenara bırakırsak sunacağı performansın heyecan verici olduğunu söyleyebiliriz. RTX 4080 ve 4090’ın AD102 GPU’sundaki 18.432 adet FP32 çekirdek nitekim ilgi cazip. birebir vakitte AD102 GPU’nun 12 grafik sürece kümesine (GPC) dağıtılmış 144 oldukçalu akış işlemci (SM) yardımıyla ham süreç performansı geçen jenerasyona bakılırsa yüzde 72 artmış. Ayrıyeten, TSMC’nin 5nm üretim sürecinden geçen yeni GPU, Samsung’un 8nm LPP üretim sürecine kıyasla yüzde 30 daha verimli. Özetle kullanıcıların satın almakta zorlanacağı yüksek performanslı ekran kartı bizleri bekliyor. Fikirleriniz yorumlarda belirtmeyi unutmayın.