“Güvenli ve sessiz bir dünya için eski dilleri inceliyorum”

Futurist

New member
Başarılı podcast'lerin yazarı ve son zamanlarda How Stories areborn (Roi) ile kitapçılarda yer alan Pablo Trincia, 17 Aralık'ta Milano'daki İtalyan Menkul Kıymetler Borsası'nda düzenlenecek StartupItalia Açık Zirvesi'nin konuşmacıları arasında yer alacak.

İle ilgili 
Notizie.it editör ekibi 
Yayınlandığı tarih 11 Aralık 2024, 12:37| Güncelleme tarihi 12 Aralık 2024, 17.14

«Gerçek ötesi yeni bir kavram değil. Her zaman var olmuştur: gerçekler anlatılarından daha az önemlidir. Bu her zaman doğrudur ve insanlık tarihinin bir parçasıdır.”

Pablo Trincia Kendisi tutkulu bir hikaye anlatıcıdır ve yıllarını tutkusuna adamıştır ve İtalya'nın en tanınmış podcast'lerinden bazılarında kendi sesiyle hikayeler anlatmaktadır (Zehir, Tanrının Parmağı, Megalopolis ve ardından sessizlik). Ancak onun her hikayede aradığı şey doğrusuya da onları oluşturan gerçekler.

“Gerçek, keşfedilecek, gün ışığına çıkarılacak bir hazine gibidir. Gömülü, saklı ve bazen de seni kazmaktan alıkoymak isteyenler tarafından korunan bir şeydir.”. Alternatif anlatıların yaygınlaştığı ve komplo teorilerinin internette kolaylıkla bulunabildiği bir çağda iletişim alanında çalışmak giderek karmaşıklaşıyor.

Pablo Trincia, yazarı “Hikayeler nasıl doğar” Roi tarafından yayınlanan, çalışmaları ve kamuoyunu ve güncel olayları şok eden olayları haberleştirme konusundaki kararlılığı hakkında konuşacak SIOS24 17 Aralık'ta Palazzo Mezzanotte, Milano. İlham verici bir konuşmanın ardından CEO ile bir konuşmaya katılacak Corrado PasseraGerçekler ve kolektif hafızanın çevrimiçi içerik denizinde seçilebilecek seçenekler gibi göründüğü bir çağ olan post-truth'u ve zamanımızı tartışacağımız yer.

Pablo Trincia: güvenli bir sığınak olarak diller

Pablo Trincia, hem modern hem de antik dillere olan tutkusuyla (yedi biliyor), tartışmayı şu şekilde birleştiriyor: sahte haber ve bunların kamuoyu üzerindeki etkileri, kökleri insanlık ve iletişim tarihine dayanan bir gerçekliğe aktarılıyor. «Kralların fetihlerini ve yıkımlarını ilan ettikleri Mezopotamya metinlerini çeviriyorum. Bize ulaşan versiyonlar bunlar ama belki de sadece propagandadırlar.”

Dillere olan sevgisi, podcast yayıncılığı işinin ötesine geçiyor; derin bir kişisel değere sahip bir tutkudur. «Benim hayranlığım Sümer çivi yazısı ve onun yorumlanmasıyla başladı. Ayrıca Paleo-Babil dilini de çalışmayı planlıyorum.” Trincia için diller neredeyse tedavi edici. «Kendimi iyi hissetmemi sağlıyorlar, beni dünyanın gürültüsünden uzak tutuyorlar. Gerçek yeteneğimi ifade edebileceğim sessiz bir dünya.”

Diller arasında gerçekle yüzleşme daha büyük fayda sağlıyor gibi görünüyor dünyaya açıklık ve karmaşıklıkları. «Başka bir dil konuşmak sizi dönüştürür: düşünme şeklinizi, kendinizi nasıl konumlandırdığınızı ve metaforları nasıl aradığınızı değiştirir. Bu benim için her zaman bir oyundu ve bazı diller “uykuda” olsa bile, belli bir yere döndüğümde uyanıyorlar.”

Post-truth'un panzehiri mi?

Orada hakikat ötesiTrincia'ya göre her zaman gerçeğin önünde bir engel olmuştur. “Ne zaman farklıydı?” Trump'ın bugün söyledikleri, Amerikalı bir politikacının Soğuk Savaş sırasında Sovyetler hakkında söyleyeceklerinden pek de farklı değil. Bazı insanlar için önemli olan gerçek değil, aktarılan anlatıdır.”

Trincia, gerçeğe eleştirel bir yaklaşımın, güven kaybı. «Kötülük her yerdedir ve dramalar ve trajediler yaşanır. Onarıcı bir adalet beklenebilir, ancak bu genellikle eksik, kusurlu ve eksik olan büyük adalettir. Bir örnek? Bir kız ortadan kayboluyor ve savcılık yıllarca soruşturma yapmıyor, kimse hatanın bedelini ödemeden.”

tehdidi hakikat ötesi öngörülemezliği ile vurgulanıryapay zekatelif hakkını ihlal edebilir ve sahte haberler için yeni fırsatlar yaratabilir. “Bu konu hakkında alaycıyım. İnsanın dolandırıcı olması için yapay zekaya ihtiyacı yok. Biz her zaman öyleydik. Farkı yaratan teknoloji değil, onu kimin kullandığıdır. Yapay zeka olmasaydı daha dürüst olur muyduk?”.

Son eseri, Ve sonra sessizliktrajedisini anlatıyorotel Rigopiano. Trincia bize bir hikayeyi anlatmaya karar vermek için hangi özellikleri aradığını açıklıyor. “Gerçeğin ötesine geçen bir güce ve daha derin bir anlama sahip olmalı.” İnsanlar için drama genellikle güvenli bir mesafeden, sonuçlarına katlanmadan üzerinde çalışılmasına olanak tanıyan bir konumdan gözlemlenir.