Dogecoin’in Yaratıcısı: Tüm Kriptolar Bir Aldatmaca

ItalioBrot

Global Mod
Global Mod
Kripto paralar, son 10 yıl içerisinde vakit zaman dalgalanmalar olsa da devasa biçimde yükselişe geçti. Fakat buna karşın beşerler ikiye ayrılmış durumda. Bazıları kripto para ünitesinin büsbütün aldatmaca olduğunu düşünürken, bazıları geleceğin para ünitesi olarak görüyor. Bu kuşkucular listesinde şaşırtan bir isim daha var: Dogecoin’in yaratıcılarından Jackson Palmer.

Ödeme sistemini 2013 yılında Billy Markus ile birlikte internette dolaşan “doge” meme’lerine dayalı bir latife olarak oluşturan Palmer, 2019’da hesabını gizlediğinden beri Twitter’da görünmüyordu. Dün bir patlama ile geri dönen yazılım mühendisi, kripto paralar hakkında birtakım paylaşımlar yaptı.

Kripto paraların, evvela vergiden kaçınma, düşük düzeydeki düzenleyici nezaret yardımıyla yandaşlarının zenginliğini artırmak için inşa edilmiş, tabiatı gereği sağcı, hiper-kapitalist bir teknoloji olduğuna inanıyorum.

Palmer ayrıyeten, kriptonun “zengin bireylerden oluşan kuvvetli bir kartel tarafınca denetim edildiğini” ve finansal açıdan çaresiz ve saf olanların çaresizliğini istismar ettiklerini lisana getirdi.

Finansal sömürü, elbet kriptodan evvel de vardı. Fakat kripto para ünitesi, vurgunculuk hunisini doruktakiler için daha verimli ve savunmasızlar için daha inançsız hale getirmek için inşa edildi.

Görünüşe nazaran Palmer’in fikirleri tam manasıyla değişmiş ve bunları daha evvel ortaya çıkması için yardım ettiği sanayi için söylüyor. 2017 yılındaki bir Vice makalesinde, Dogecoin 2 milyar dolarlık bir piyasa pahasına ulaştığında “bir şeyler fazlaca yanlış” formunda bir yazı yazmıştı. birebir vakitte 2015 yılında kripto ile münasebetini sonlandıracağını da söylemişti.

Dogecoin, Mayıs ayında tüm vakit içinderın en yüksek düzeyini gördü. Lakin o günden bu yana yaklaşık %72 paha kaybetti ve hala 25 milyar dolarlık piyasa kıymetine sahip. Yani piyasa kıymeti açısından birinci 10 kripto para ünitesinin ortasında yer alıyor. Pekala siz kripto paralar hakkında ne düşünüyorsunuz?