Debian 11 Bullseye Kararlı Sürümü Çıktı

ItalioBrot

Global Mod
Global Mod
Debian Project, “bullseye” kod isimli Debian 11 Linux dağıtımının birinci kararlı sürümünü yayınladı. Bu sürüm evvelki Debian 10 (buster) sürümünün yerini alıyor. Yeni çıkan dağıtım üstündeki çalışmalar bir müddetdir devam ediyor ve Debian grubu yeni işletim sisteminin 2026 yılına kadar destekleneceğinin kelamını verdi.

Debian, imalcileri tarafınca her vakit “Evrensel İşletim Sistemi” olarak lanse ediliyor ve buna sadık kalmak için Debian 11, dokuz mimaride yayınlanmış durumda. Desteklenen mimariler ve ilgili Debian 11 değişikliklerine aşağıdan erişebilirsiniz:

• amd64
  • i386
  • AArch64
  • armel
  • armhf
  • MIPS
  • MIPS64
  • PowerPC
  • z/Architecture
Ayrıyeten bu yeni sürüm, 59.551 paket içeriyor. Bunlardan 11.294 paket yeni ve 42.821 paket güncellenmiş. 5.434 paket değişmeden kalırken 9.519 eski paket ise kaldırılıyor.

Uyumlu masaüstü ortamları tarafında ise Debian 11 şunları destekliyor:

• GNOME 3.38
  • KDE Plazma 5.20
  • LXDE 11
  • LXQt 0.16
  • MAT 1.24
  • Xfce 4.16
Yeni özellikler manasında birkaç kıymetli özellik karşımıza çıkıyor. Bunların başında Debian 11 çekirdeğinin artık exFAT (Genişletilebilir Evrak Ayırma Tablosu) evrak sistemini desteklemesi öne çıkıyor. exFAT evrak sistemini yönetmek için kaynaklar exfatprogs paketinde yer alıyor. Ayrıyeten, USB yazıcılar için şoförsüz yazdırmaya müsaade veren “ipp-usb” isimli yeni bir paket aracılığıyla USB üzerinden IPP protokolü de getiriliyor. Yeni sürümde diğer bir hayli değişiklik de var. Bunlara sürüm notlarından ulaşabilirsiniz.