Çin’deki Mecburî Elektrik Kesintileri Yarı İletken Kesimini de Vurdu

ItalioBrot

Global Mod
Global Mod
Kelam konusu teknoloji ve elektronik üretimi olduğunda akla birinci gelen ülke elbet Çin. Hatırlarsanız kısa bir süre evvel ülkede yaşanan elektrik kesintilerinden ve teknoloji dünyasına olan tesirlerinden bahsetmiştik. Görünüşe bakılırsa Çin’in biroldukça eyaletindeki mecburî elektrik kesintileri, şimdiye kadar başlangıçta varsayım edilenden daha fazla meseleye niye oldu.

Aktüel raporlara bakılırsa ASE Technology ve GlobalWafers endüstriyel elektrik kesintilerinden direkt etkilendi. DigiTimes‘a bakılırsa AMD de dahil olmak üzere şimdi her çip tasarımcısına hizmet veren çip testi ve paketleme devi ASE Technology, müşterilerine Kunshan’daki üretim tesisinin kısıtlamaları niçiniyle 30 Eylül’e kadar çalışamayacağını bildirdi.

Öte yandan, TSMC ve UMC elektrik kesintilerinden direkt etkilenmedi lakin bölgedeki ortakları etkilenmiş görünüyor. ComputerBase’in raporuna nazaran wafer tedarikçisi olan GlobalWafers’a üretimi durdurması emredildi.

Çin’in Jiangsu, Zhejiang ve Guangdong eyaletlerindeki lokal yetkililer, en âlâ CPU’lardan kimilerini üreten TSMC ve UMC üzere dökümhanelere direkt müdahale etmiyorlar. Çünkü bu şirketlerin daima üretim döngüleri var ve çarçabuk üretimi durduramıyor yahut bir daha başlatamıyorlar.

Çin’deki litografik çip üretimi direkt etkinlenmiyor, fakat bir daha de bir sorun var. Jiangsu, Zhejiang ve Guangdong eyaletleri kendi tedarik zincirlerine sahip üretim merkezleri haline gelmiş durumda. Bu bağlamda kimi şirketler faaliyetlerini durdurduğunda, gerekli gereçleri vaktinde temin edemeyen öteki biroldukça şirket direkt ziyan görüyor.

FocusTaiwan, ASE’nin duyurusunun şirketin paylarının %2,6 düşmesine niye olduğunu bildirdi. Dünyanın en büyük dış kaynaklı yarı iletken montaj ve test (OSAT) şirketi olan ASE, çeşitli ülke ve bölgelerde üretim tesislerine sahip. Bu niçinle Suzhou’daki operasyonların durdurulması bu tesisler tarafınca hizmet verilen müşterileri etkileyecek.

Ülkenin güç tüketimini ve karbondioksit emisyonlarını azaltma sonucundan etkilenen üç vilayette yüzlerce şirket var. Bu niçinle, iktisat ve lokal tedarik zincirleri üstündeki kısa vadeli tesirler çabucak hemen tam olarak gün yüzüne çıkmış değil.