Airbus’ın Avrupa Uzay Ajansı İçin İnşa Ettiği “Robotik Kol” Uzaya Gitmeye Hazır

ItalioBrot

Global Mod
Global Mod
‘Nauka’ olarak bilinen bu modül ile bir arada ERA ve iki denetim istasyonu, Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden bir Proton roketiyle fırlatılacak.

Bir haftalık seyahatten daha sonra Avrupa Robotik Kolu, uzay istasyonunun Rus kısmına hizmet vermek üzere ISS’ye varacak. Toplam uzunluğu 11,3 metre olan simetrik, iki elli akıllı robot kolu, bir sabit taban noktasından başkasına bağlanarak ISS’nin haricinde ‘yürüyebilecek’. ERA’nın yedi sağlam ve hassas eklemi, yavaşça uzuvları ve kolun ortasındaki denetim bilgisayarı, robot kolunun hayli taraflılığını gösteriyor.

Astronotlar ve kozmonotlar, Avrupa Robot Kolunu gerçek vakitli olarak denetim edebilecek, ISS’nin ortasından yahut haricindilk öncesinden programlayabilecek, yükleri hareket ettirebilecek, uzay istasyonunu kızılötesi kameralarıyla denetleyebilecek ve ISS haricindeki operasyonları destekleyebilecek. Robot kendi ucundan elektrik ve bilgi gücü, görüntü sınırı ve dönen bir hareket makinesini destekliyor.

ERA, ucuna bağlanan bir araç ile, otomatik yahut yarı otomatik olarak gerçekleştirebileceği biroldukca bakılırsavden biri için yönlendirilecek. ERA yavaşça bir yapıya sahip olduğundan uzaydaki sıfır yerçekimi şartları yardımıyla epeyce büyük kütleleri rutin olarak 3.000 kg’dan 8.000 kg’a kadar yavaş modda hareket ettirebilecek. Robot kolu 5 milimetre hassasiyetle çalışıyor.

ERA, Hollanda’da Airbus Defence and Space liderliğindeki bir Avrupa konsorsiyumu tarafınca Avrupa Uzay Ajansı (ESA) için geliştirildi. Airbus, kolu ve yazılım işlevlerini tasarladı, Avrupa çapında alt sistemlerin gelişmenini yöneterek sistemi entegre ve test etti. Son birkaç ayda Airbus, ESA ve Rus ortakları RSC/Energia ile birlikte ERA’yı MLM’ye de entegre etti.

Airbus Defence and Space Hollanda İcra Konseyi Lideri Rob Postma ‘Hollanda Uzay Ofisi ve Ekonomik İşler ve İklim Siyaseti Bakanlığı’nın süregelen dayanağıyla sağlanan ve uzun müddettir beklenen Avrupa Robotik Kolunun Milletlerarası Uzay İstasyonu’na fırlatılması, Hollanda’nın ISS’nin devam eden operasyonuna büyük katkısını gösteriyor. Ayrıyeten, yıllardır bu operasyonda bakılırsav alan biroldukça uzay profesyonelinin uğraşını, bağlılığını ve kararlılığını da kutluyoruz.’ dedi.