13. Jenerasyon Raptor Lake İşlemcilerin Güç Tüketim Hudutları Detaylanıyor

ItalioBrot

Global Mod
Global Mod
Intel’in 13. Kuşak Raptor Lake-S Masaüstü CPU’larının güç ihtiyaçları, Igor’s Lab‘den tarafınca gün yüzüne çıkarıldı. Geçtiğimiz haftalarda 12. jenerasyon Alder Lake-S masaüstü işlemcilerdeki mümkün güç tüketim artışlarından bahsetmiştik. Görünüşe bakılırsa Raptor Lake, küçük de olsa kimi değişiklikler sunacak.

Intel Raptor Lake-S masaüstü işlemci serisi, yüksek ihtimalle 2022 yılında piyasaya çıkacak ve 5nm üretim teknolojisine dayanacak. İki kuşak daha sonrasının işlemcileri, Zen 4 çekirdeğine dayalı AMD’nin Raphael işlemcileriyle direkt rekabete tutuşacak.

Bildiğiniz üzere mavi kadronun yongaları uzun vakittir standartlaşan güç tüketim bedelleriyle geliyor. Raptor Lake-S ise birebir biçimde 125W ‘K’, 65W ‘Standart’ ve 35W ‘Düşük TDP’ varyantlarıyla piyasaya sürülecek.

Igor Wallossek’e nazaran Intel, Reactive (reaktif) mod ile birlikte Raptor Lake-S CPU’larına PL4 güç düzeyini dahil edecek. Intel Alder Lake-S CPU’lar Proactive (proaktif) bir sürece sahip olacak, lakin yeni Reaktif mod, çiplerin hem performans birebir vakitte verimlilik çekirdeklerinde daha yüksek frekanslara optimum biçimde ulaşmasını sağlayacak.

PL4, p>
Intel Raptor Lake-S “K serisi” işlemciler için limitlere liste halinde bakalım. Yeni tanıtılan reaktif mod niçiniyle PL4 derecesinin daha düşük olduğunu fark edebilirsiniz. Fakat PL2 derecesi, 241W’a karşı 253W güç tüketimiyle biraz yükseldi.

• 125W PL1 derecesi (performans modunda 125W)
  • 188W PL2 derecesi (performans modunda 253W)
  • 238W PL4 derecesi (performans modunda 314W)
Ana akım işlemcilerde ise durum Alder Lake yongalarla birebir görünüyor.

• PL1 derecesi 65W (performans modunda 65W)
  • PL2 derecesi 133W (performans modunda 219W)
  • PL4 derecesi 179W (performans modunda 277W)
Son olarak düşük güç tüketimine sahip işlemciler var.

• PL1 derecesi 35W (performans modunda 35W)
  • PL2 derecesi 80W (performans modunda 106W)
  • PL4 derecesi 118W (performans modunda 152W)